Introductie nieuwe bieren

In april 2004 vond de introductie plaats van Leidsch Blond. Dit speciaalbier heeft inmiddels een bescheiden maar vaste plaats veroverd in Leiden en omstreken. Hoog tijd voor een volgende stap.

De doelstelling van Leidsch Blond was en is om mensen in Leiden en omstreken kennis te laten maken met de mooie wereld van het speciaalbier. Veel consumenten houden het bij ‘een pilsje’, terwijl er zoveel meer biertypen zijn om van te genieten. Letterlijk voor elke gelegenheid, gemoedstoestand, tijdstip etc. is een bijpassend bier te bedenken. En dat is meestal geen ‘koel slokje’ met weinig smaak, geur en karakter.

Vanaf 2007 wil ik daarom graag elk jaar één of meer speciaalbieren uitbrengen van uitéénlopende biertypes. Naast de bekendere zoals een bockbier of een witbier, kunnen dat ook minder bekende zijn, bijvoorbeeld een porter of een barley wine. Zo’n bier is dan slechts korte tijd (één tot drie maanden) verkrijgbaar om daarna opgevolgd te worden door weer een ander speciaalbier.

In april 2007 beginnen we met Leidsch Dubbel. De recept-ontwikkeling daarvoor is al een half jaar eerder gestart, en in februari heeft een panel van huidige afnemers (café’s, slijterijen, restaurants, etc.) tijdens een bierkeuring bij “De Grote Beer” een keuze gemaakt uit vier proefbrouwsels. Inmiddels is 13 hl. Leidsch Dubbel gebrouwen en op 27 april is de officiële introductie. Wees er snel bij, want op is op!

Voor eind september 2007 staat een bockbier op de planning. Er zijn al verschillende proefbrouwsels gemaakt, maar het ultieme recept is nog niet bereikt. En daarna? Misschien wel een tripel, of een weizen, een pale ale of een…

Veel genoegen toegewenst bij het drinken van de Leidsche Bieren!

JW Fukkink

Geplaatst in Geen categorie

Leidsch Bier heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd — met Henri Reuchlin bij Leidsch Bier.

Vandaag hebben we het eerste brouwsel Klompenbock gemaakt. Henri, de brouwer van dienst, had het uitstekend naar zijn zin én had zich voor de gelegenheid uitermate charmant uitgedost. ;-) Wel laarzen met extra stevige neuzen overigens: veiligheid voor alles! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Bas van Veen, Peter Ouwendijk and 12 others like this

Niels BeekhuizenAi korte broek!2 days ago   ·  1
Rina van RijnNiet echt veilig.😞2 days ago
Leidsch BierYep, volgende keer een lange broek. De aanblik van die blote knieën leidde ook erg af van het brouwen 😁1 day ago   ·  1

Comment on Facebook

Vandaag brengen we weer een hoop lekkers voor jullie mee naar het Leids Bierfestival:

1. SingelBier
donkerblond bier met een fruitige geur (citrus, tropisch fruit); vandaag de laatste fusten, maar we gaan volgende week weer een batch brouwen

2. BamBam Steenbier
amberkleurig bier, gebrouwen met gloeiendhete granietblokken; samen met BamBam Restauratie Steenhouwers hebben we een oude Duitse brouwtechniek weer opnieuw ontdekt

3. Leidsch Kuytbier
kruidig, blond haverbier naar 15e eeuws recept; zeg maar het pilsje van de 15e eeuw: iedereen dronk het in die tijd

4. Morsporter
donkerbruin bier met een moutige smaak, tonen van koffie/chocolade, en blauw fruit (pruimen, bosbessen) in de geur; natuurlijk vernoemd naar de enige echte Morspoort

5. Leidsch Aaipiejee
fruitig, amberkleurig bier met een citrusgeur (grapefruit) en een bittere afdronk; al sinds 2010 vast in het assortiment; 'hip voordat het hip werd'

En als klap op de vuurpijl zetten we in de loop van de middag ook nog een fust KeyTown Collab 2016 op tap. Het bier dat we vorig jaar met alle Leidse brouwerijen samen hebben gebrouwen om de craft beer cultuur in Leiden te vieren. Een zwaar, donker bier met speculaaskruiden en gember. Het bier heeft een geweldige smaakevolutie doorgemaakt.

Vanaf 14 uur op het Hooglandsekerkplein. Tot straks! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Leidsch Bier heeft het album van Bierwandeling.nl gedeeld.

... See MoreSee Less

Vaarttocht langs zes horeca-etablissementen waarbij een zomers bier van een kleine Nederlandse brouweij wordt gentuttigd

View on Facebook