Nieuw bestuur lanceert actieplan KBC 2.0

Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering heeft het nieuwe bestuur van het Klein Brouwerij Collectief (KBC) haar actieplan gelanceerd voor een grote vernieuwingsslag van deze vereniging.

Het KBC bestaat inmiddels zeven jaar en is in die tijd uitgegroeid tot het grootste samenwerkingsverband van bierbrouwerijen en licentiebrouwers van Nederland. De ruim 60 leden zijn allen kleine ondernemers die zich bezighouden met de produktie en verkoop van speciaalbier.

Voor de Nederlandse consument is het KBC vooral zichtbaar als organisator van het jaarlijkse KBC Bierfestival in ’s Hertogenbosch (op zondag 2 mei aanstaande alweer de 7e editie), en door het uitbrengen van de folder “Speciaalbier & Eten” in 2009, waarin naast algemene adviezen ook diverse speciaalbier & kaas-combinaties gepresenteerd worden.

In de landelijke pers zijn het vooral de acht grote bierbrouwerijen die de aandacht vragen. Met de al jaren teruglopende consumptie van pils en tegelijkertijd de opkomende vraag naar (nationaal en internationaal) speciaalbier vindt het KBC het tijd worden om zich wat meer te profileren. De Nederlandse consument krijgt immers steeds meer aandacht voor een mooi speciaalbier, dat met eerlijke ingrediënten op ambachtelijke wijze geproduceerd wordt. En die voorliefde delen ze met de leden van het KBC.

Wat kan de consument gaan verwachten van het KBC?

Allereerst wordt er komend najaar een Open Brouwdag georganiseerd. Op die dag zijn de KBC-brouwerijen de hele dag geopend voor het publiek. Natuurlijk wordt er bier gebrouwen en bestaat de mogelijkheid om te genieten van speciaalbier. Bij diverse brouwerijen worden proeverijen en workshops georganiseerd. Ook de licentiebrouwers (die geen eigen brouwketel hebben) zullen in hun eigen regio brouwdemo’s en andere activiteiten verzorgen. De definitieve datum van de Open Brouwdag wordt later bekendgemaakt.

Daarnaast zijn we gestart met een tweede editie van de KBC-folder, die mogelijk al eind 2010 verschijnt. Deze keer wordt het onderwerp “Speciaalbier & Desserts”. Nog niet een algemeen bekend thema, maar het belooft nu al een culinaire ontdekkingsreis te worden.

Ook gaat het KBC samenwerken met culinaire organisaties en produktschappen om de consument te informeren over speciaalbier. Nederlands speciaalbier is geen koel, goudgeel slokje met weinig geur, bitterheid en karakter dat je achteloos naar binnen giet. Het is een culinair genoegen dat je zintuigen verwent en dat ontdekken gelukkig steeds meer mensen.

Tenslotte komt er een nieuwe website (http://www.kleinbrouwerijcollectief.nl) met meer informatie over het KBC en haar leden. En natuurlijk met veel enthousiasme en passie voor Nederlands speciaalbier.

Achter de schermen vindt tegelijkertijd een organisatorische vernieuwingsslag plaats, waarbij de KBC-leden nog meer dan voorheen als Collectief zullen opereren. Bijvoorbeeld op het gebied van gezamenlijke inkoop en distributie, wetgeving en kwaltiteitscontrole. Voor elk van de vier kernthema’s Produktie, Promotie, Kwaliteit en Bierfestival is nu een apart bestuurslid aangesteld.

Voor meer informatie over het Klein Brouwerij Collectief kunt u contact opnemen met Toon van der Heijden (06-19328967, of info@kleinbrouwerijcollectief.nl).

KBC-bestuur 2010

bijschrift bij de foto (vlnr):
Constant Keinemans (lid Produktie), JW Fukkink (lid Promotie), Rob Kooij (penningmeester), Jan van Kollenburg (lid Bierfestival), Jan Wolfs (lid Kwaliteit), Toon van der Heijden (voorzitter), Frans Schamp (secretaris)

Geplaatst in KBC

Leidsch Bier heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd — met Henri Reuchlin bij Leidsch Bier.

Vandaag hebben we het eerste brouwsel Klompenbock gemaakt. Henri, de brouwer van dienst, had het uitstekend naar zijn zin én had zich voor de gelegenheid uitermate charmant uitgedost. ;-) Wel laarzen met extra stevige neuzen overigens: veiligheid voor alles! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Bas van Veen, Peter Ouwendijk and 12 others like this

Niels BeekhuizenAi korte broek!2 days ago   ·  1
Rina van RijnNiet echt veilig.😞2 days ago
Leidsch BierYep, volgende keer een lange broek. De aanblik van die blote knieën leidde ook erg af van het brouwen 😁1 day ago   ·  1

Comment on Facebook

Vandaag brengen we weer een hoop lekkers voor jullie mee naar het Leids Bierfestival:

1. SingelBier
donkerblond bier met een fruitige geur (citrus, tropisch fruit); vandaag de laatste fusten, maar we gaan volgende week weer een batch brouwen

2. BamBam Steenbier
amberkleurig bier, gebrouwen met gloeiendhete granietblokken; samen met BamBam Restauratie Steenhouwers hebben we een oude Duitse brouwtechniek weer opnieuw ontdekt

3. Leidsch Kuytbier
kruidig, blond haverbier naar 15e eeuws recept; zeg maar het pilsje van de 15e eeuw: iedereen dronk het in die tijd

4. Morsporter
donkerbruin bier met een moutige smaak, tonen van koffie/chocolade, en blauw fruit (pruimen, bosbessen) in de geur; natuurlijk vernoemd naar de enige echte Morspoort

5. Leidsch Aaipiejee
fruitig, amberkleurig bier met een citrusgeur (grapefruit) en een bittere afdronk; al sinds 2010 vast in het assortiment; 'hip voordat het hip werd'

En als klap op de vuurpijl zetten we in de loop van de middag ook nog een fust KeyTown Collab 2016 op tap. Het bier dat we vorig jaar met alle Leidse brouwerijen samen hebben gebrouwen om de craft beer cultuur in Leiden te vieren. Een zwaar, donker bier met speculaaskruiden en gember. Het bier heeft een geweldige smaakevolutie doorgemaakt.

Vanaf 14 uur op het Hooglandsekerkplein. Tot straks! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Leidsch Bier heeft het album van Bierwandeling.nl gedeeld.

... See MoreSee Less

Vaarttocht langs zes horeca-etablissementen waarbij een zomers bier van een kleine Nederlandse brouweij wordt gentuttigd

View on Facebook