Aaipiejee (4) – tweede keuring en brouwopdracht

In het vorige bericht over de Aaipiejee vind je meer over de eerste keuring en tweede proefbrouw.

De keuring van het tweede proefbrouwsel vond half mei 2010 plaats. Opnieuw waren we te gast bij Jill’s, maar nu in de zijzaal omdat het gezelschap wat groter was.

De opdracht was weer om vier varianten van hetzelfde bier te keuren. Het ging opnieuw om één brouwsel dus alle ingrediënten, maischschema, etc. waren gelijk. Alleen waren vier verschillende giststammen gebruikt voor de vergisting. Voor de kenners onder ons: Wyeast 1056 (American Ale), Wyeast 1187 (Ringwood Ale), Wyeast 1272 (American Ale II), en Wyeast 1968 (London ESB Ale). Allemaal giststammen die geschikt zijn om een India Pale Ale mee te maken, maar ieder toch met hun eigen geur, smaak en karakter.

Leidsch Aaipiejee, keuring tweede proefbrouw

Dat bleek ook uit de keuringsresultaten, waarbij twee varianten duidelijk afvielen omdat de geur en smaak niet voldoende in balans waren. De twee finalisten werden allebei als zeer goed beoordeeld, waarbij de één als iets toegankelijker werd beschouwd (geschikt voor een groter publiek) en de ander als wat extremer. Aangezien de doelstelling was om van de Leidsch Aapiejee een uitdagend bier te maken is de keuze gevallen op de tweede finalist. Als de produktieversie net zo uitgesproken wordt moeten we de gemiddelde argeloze pilsdrinker vooraf gaan waarschuwen voor dit bier! 😉

Na al dat harde werken was het tijd voor een beloning. Die bestond uit twee biercocktails met bijpassende taart (ja, echt!). De eerste combinatie was een cocktail van Leidsch Blond met o.a. een Italiaanse sinaasappellikeur. Die bleek uitstekend te smaken bij een stukje chipolata-taart. De vruchtjes uit de taart vormden een mooie match met het fruitige van het bier en de likeur.

Leidsch Dubbel-cocktail met taart

De tweede combinatie was een Leidsche Flip (cocktail van Leidsch Dubbel) met een stukje chocolade-taart. De caramel en moutbitterheid van het bier vormen samen met de pure chocolade een echte smaaksensatie!

De definitieve receptuur is inmiddels opgesteld, en de brouwopdracht verstrekt aan de Proefbrouwerij in Lochristi. Eind september zal de Leidsch Aaipiejee gepresenteerd worden (tijdens de Open Brouwdag). Benieuwd naar het resultaat? Je bent van harte welkom op zaterdag 25 september van 12 tot 19 uur.

Geplaatst in Aaipiejee

Leidsch Bier heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd — met Henri Reuchlin bij Leidsch Bier.

Vandaag hebben we het eerste brouwsel Klompenbock gemaakt. Henri, de brouwer van dienst, had het uitstekend naar zijn zin én had zich voor de gelegenheid uitermate charmant uitgedost. ;-) Wel laarzen met extra stevige neuzen overigens: veiligheid voor alles! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Bas van Veen, Peter Ouwendijk and 12 others like this

Niels BeekhuizenAi korte broek!2 days ago   ·  1
Rina van RijnNiet echt veilig.😞2 days ago
Leidsch BierYep, volgende keer een lange broek. De aanblik van die blote knieën leidde ook erg af van het brouwen 😁1 day ago   ·  1

Comment on Facebook

Vandaag brengen we weer een hoop lekkers voor jullie mee naar het Leids Bierfestival:

1. SingelBier
donkerblond bier met een fruitige geur (citrus, tropisch fruit); vandaag de laatste fusten, maar we gaan volgende week weer een batch brouwen

2. BamBam Steenbier
amberkleurig bier, gebrouwen met gloeiendhete granietblokken; samen met BamBam Restauratie Steenhouwers hebben we een oude Duitse brouwtechniek weer opnieuw ontdekt

3. Leidsch Kuytbier
kruidig, blond haverbier naar 15e eeuws recept; zeg maar het pilsje van de 15e eeuw: iedereen dronk het in die tijd

4. Morsporter
donkerbruin bier met een moutige smaak, tonen van koffie/chocolade, en blauw fruit (pruimen, bosbessen) in de geur; natuurlijk vernoemd naar de enige echte Morspoort

5. Leidsch Aaipiejee
fruitig, amberkleurig bier met een citrusgeur (grapefruit) en een bittere afdronk; al sinds 2010 vast in het assortiment; 'hip voordat het hip werd'

En als klap op de vuurpijl zetten we in de loop van de middag ook nog een fust KeyTown Collab 2016 op tap. Het bier dat we vorig jaar met alle Leidse brouwerijen samen hebben gebrouwen om de craft beer cultuur in Leiden te vieren. Een zwaar, donker bier met speculaaskruiden en gember. Het bier heeft een geweldige smaakevolutie doorgemaakt.

Vanaf 14 uur op het Hooglandsekerkplein. Tot straks! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Leidsch Bier heeft het album van Bierwandeling.nl gedeeld.

... See MoreSee Less

Vaarttocht langs zes horeca-etablissementen waarbij een zomers bier van een kleine Nederlandse brouweij wordt gentuttigd

View on Facebook