Aaipiejee (4) – tweede keuring en brouwopdracht

In het vorige bericht over de Aaipiejee vind je meer over de eerste keuring en tweede proefbrouw.

De keuring van het tweede proefbrouwsel vond half mei 2010 plaats. Opnieuw waren we te gast bij Jill’s, maar nu in de zijzaal omdat het gezelschap wat groter was.

De opdracht was weer om vier varianten van hetzelfde bier te keuren. Het ging opnieuw om één brouwsel dus alle ingrediënten, maischschema, etc. waren gelijk. Alleen waren vier verschillende giststammen gebruikt voor de vergisting. Voor de kenners onder ons: Wyeast 1056 (American Ale), Wyeast 1187 (Ringwood Ale), Wyeast 1272 (American Ale II), en Wyeast 1968 (London ESB Ale). Allemaal giststammen die geschikt zijn om een India Pale Ale mee te maken, maar ieder toch met hun eigen geur, smaak en karakter.

Leidsch Aaipiejee, keuring tweede proefbrouw

Dat bleek ook uit de keuringsresultaten, waarbij twee varianten duidelijk afvielen omdat de geur en smaak niet voldoende in balans waren. De twee finalisten werden allebei als zeer goed beoordeeld, waarbij de één als iets toegankelijker werd beschouwd (geschikt voor een groter publiek) en de ander als wat extremer. Aangezien de doelstelling was om van de Leidsch Aapiejee een uitdagend bier te maken is de keuze gevallen op de tweede finalist. Als de produktieversie net zo uitgesproken wordt moeten we de gemiddelde argeloze pilsdrinker vooraf gaan waarschuwen voor dit bier! 😉

Na al dat harde werken was het tijd voor een beloning. Die bestond uit twee biercocktails met bijpassende taart (ja, echt!). De eerste combinatie was een cocktail van Leidsch Blond met o.a. een Italiaanse sinaasappellikeur. Die bleek uitstekend te smaken bij een stukje chipolata-taart. De vruchtjes uit de taart vormden een mooie match met het fruitige van het bier en de likeur.

Leidsch Dubbel-cocktail met taart

De tweede combinatie was een Leidsche Flip (cocktail van Leidsch Dubbel) met een stukje chocolade-taart. De caramel en moutbitterheid van het bier vormen samen met de pure chocolade een echte smaaksensatie!

De definitieve receptuur is inmiddels opgesteld, en de brouwopdracht verstrekt aan de Proefbrouwerij in Lochristi. Eind september zal de Leidsch Aaipiejee gepresenteerd worden (tijdens de Open Brouwdag). Benieuwd naar het resultaat? Je bent van harte welkom op zaterdag 25 september van 12 tot 19 uur.


Top