Eén liter eigen bier!

Ontdek de magie van het bierbrouwen door zelf thuis een liter wort te laten vergisten tot een smakelijk biertje!

Leidsch Bier en Amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat organiseren een gezamenlijke bierbrouwdag op zaterdag 13 november 2010. De dag duurt van 9 tot 17 uur en iedereen is van harte welkom.

Bezoekers die zelf een lege, schone frisdrankfles (van 1,5 liter) meebrengen krijgen daarin aan het eind van de brouwdag (rond 16 uur) een liter wort mee naar huis inclusief gist, een waterslot en instructies. Thuis laat je het wort in ongeveer twee weken vergisten. Het resultaat giet je over in één of meer kleinere flessen. En na nog ééns twee weken rijpen heb je dan één liter eigen bier!

Eén liter eigen bier!

Aan de actie “Eén liter eigen bier!” zijn voor de bezoekers verder geen kosten verbonden. Zorg wel dat je op tijd aanwezig bent om het brouwproces van nabij mee te maken. Wil je zeker weten dat er die dag een liter wort voor je klaar staat? Schrijf je dan vooraf in door een e-mail met je naam te sturen naar eenlitereigenbier@leidschbier.nl.

De locatie van de bierbrouwdag is Kwekerij E. Duivenvoorden, Turfspoor 57, 2165 AW Lisserbroek. Dat is vlak bij de bekende fruitkwekerij De Olmenhorst. De landgoedwinkel en ateliers van de Olmenhorst vormen een leuk alternatief voor wie niet de hele dag bij het bierbrouwen aanwezig wil zijn.

Waarom deze actie?

Bierbrouwen is voor een deel ambacht en voor een deel magie. Het ambachtelijke deel wordt gedaan door de brouwer die de ingrediënten water, mout en hop mengt en verwarmt. Het resultaat heet wort: een enigszins bitter suikerwater met een kleurtje. De gist zorgt voor de magie door die wort te vergisten: de suiker wordt omgezet in alcohol en koolzuur. Elke gistsoort voegt aan het bier zijn eigen geur- en smaakcomponenten toe waardoor het bier een uniek karakter krijgt. Leidsch Bier wil de magie van het bierbrouwen ‘dichter bij de mensen brengen’.

Geplaatst in Eén liter eigen bier

Leidsch Bier heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd — met Henri Reuchlin bij Leidsch Bier.

Vandaag hebben we het eerste brouwsel Klompenbock gemaakt. Henri, de brouwer van dienst, had het uitstekend naar zijn zin én had zich voor de gelegenheid uitermate charmant uitgedost. ;-) Wel laarzen met extra stevige neuzen overigens: veiligheid voor alles! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Bas van Veen, Peter Ouwendijk and 12 others like this

Niels BeekhuizenAi korte broek!2 days ago   ·  1
Rina van RijnNiet echt veilig.😞2 days ago
Leidsch BierYep, volgende keer een lange broek. De aanblik van die blote knieën leidde ook erg af van het brouwen 😁1 day ago   ·  1

Comment on Facebook

Vandaag brengen we weer een hoop lekkers voor jullie mee naar het Leids Bierfestival:

1. SingelBier
donkerblond bier met een fruitige geur (citrus, tropisch fruit); vandaag de laatste fusten, maar we gaan volgende week weer een batch brouwen

2. BamBam Steenbier
amberkleurig bier, gebrouwen met gloeiendhete granietblokken; samen met BamBam Restauratie Steenhouwers hebben we een oude Duitse brouwtechniek weer opnieuw ontdekt

3. Leidsch Kuytbier
kruidig, blond haverbier naar 15e eeuws recept; zeg maar het pilsje van de 15e eeuw: iedereen dronk het in die tijd

4. Morsporter
donkerbruin bier met een moutige smaak, tonen van koffie/chocolade, en blauw fruit (pruimen, bosbessen) in de geur; natuurlijk vernoemd naar de enige echte Morspoort

5. Leidsch Aaipiejee
fruitig, amberkleurig bier met een citrusgeur (grapefruit) en een bittere afdronk; al sinds 2010 vast in het assortiment; 'hip voordat het hip werd'

En als klap op de vuurpijl zetten we in de loop van de middag ook nog een fust KeyTown Collab 2016 op tap. Het bier dat we vorig jaar met alle Leidse brouwerijen samen hebben gebrouwen om de craft beer cultuur in Leiden te vieren. Een zwaar, donker bier met speculaaskruiden en gember. Het bier heeft een geweldige smaakevolutie doorgemaakt.

Vanaf 14 uur op het Hooglandsekerkplein. Tot straks! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Leidsch Bier heeft het album van Bierwandeling.nl gedeeld.

... See MoreSee Less

Vaarttocht langs zes horeca-etablissementen waarbij een zomers bier van een kleine Nederlandse brouweij wordt gentuttigd

View on Facebook