Eén liter eigen bier – week 1

Na het vullen van de frisdrankflessen aan het eind van de brouwdag gingen alle deelnemers huiswaarts. Al dezelfde avond kreeg ik de eerste reactie binnen en in de dagen erna nog veel meer, zelfs met foto’s erbij. Tegenwoordig deel je dat soort berichten natuurlijk via één of andere social media-applicatie, maar bij Leidsch Bier doen we het nog even old school. De reacties heb ik hieronder op een rijtje gezet (klik op de foto’s om in te zoomen).


[13-11, Ernst]
Jaja, ze borrelen. Elke 15 sec een blubje…


[14-11, Ernst]
Inmiddels elke 3 seconden een blupje, mooie laag schuim met hopharsen!
Eén liter eigen bier, mooie laag schuim met hopharsen


[14-11, Klaas]
Het was een geweldige dag, ik heb genoten, wat een heerlijke bieren.


[14-11, Martijn]
Het staat goed te werken en te borrelen, nog erg troebel, maar dat hoort volgens mij erbij! Ik heb veel geleerd gisteren en we komen zeker op een van de volgende clubdagen bij ’t Wort Wat kijken en hopelijk kunnen we een keer aansluiten bij een van de leden om mee te brouwen!
Eén liter eigen bier, het staat goed te werken en te borrelen


[14-11, Jeroen]
Ontzettend bedankt nog voor de uitleg bij je brouwinstallatie gister op de brouwdag !
Het bier staat nu lekker te gisten in de fles, ik heb een foto bijgesloten mocht je die leuk vinden voor op je site.
Eén liter eigen bier, het bier staat nu lekker te gisten in de fles


[14-11, Frank]
Ik heb gisteren een fles wort meegekregen. Deze staat nu in een donkere trapkast. Omdat de verwarmingsbuis vlak bij de fles komt verwacht ik dat de temperatuur er ongeveer 20 graden zal zijn. Ik heb geen goede thermometer om dat te controleren. De wort is, zoals je op de foto’s kan zien, in ieder geval goed aan het gisten. Ik ben erg benieuwd hoe het er over 14 dagen uit ziet.
Eén liter eigen bier, goed aan het gisten


[15-11, Ernst]
Nou de hoofdvergisting is al bijna afgelopen. Ongeveer elke 30 a 40 seconden een blubje…
Nog een fotootje van het waterslot, met luchtbel.
Eén liter eigen bier, ongeveer elke 30 a 40 seconden een blubje


[18-11, Niek]
Inmiddels dag 6 (ik reken zaterdag 13 november als dag 1) met een wazig amberig bier in de fles en een beige laag gist op de bodem. De schuimkraag was op dag 1 en 2 volop aanwezig, maar begon daarna te breken en nu is daar niets meer van over. Ziet er allemaal goed uit, maar na de levendige borrelfase in het begin nu toch een beetje eh… ingetogen. Geeft niks, gewoon geduld en het wordt uiteindelijk vast iets heel moois. Het advies van de brouwer om de fles in handdoek of theedoek te wikkelen heb ik overigens vertaald in… een sok (schoon, dat wel). Jawel, gewoon een ouderwetse geitenwollen sok die ik om de fles heen heb getrokken. Weert het licht en houdt de boel mooi op temperatuur, je hoort de gistbeestjes bijna knorren van plezier. Wie zegt er dat bier maken saai is?!


[20-11, Ernst]
Nou, het is hier zo goed als uitgegist. Heel af en toe (elke 5 minuten?) een blupje, maar het mag geen naam hebben. Schuim is inmiddels helemaal verdwenen. Ik ga me keurig aan jouw beschrijving houden, dus wacht nog een week. Zal dan met een refractometer het S.G. meten. (andere methodes kosten relatief te veel bier).


[25-11, Rik]
Gaat lekker, de eerste dag veel gebubbel, daarna weinig. Komend weekend gaat het heerlijke brouwsel om gebotteld worden. Om daarna nog even rustig verder te gisten.

Geplaatst in Eén liter eigen bier

Leidsch Bier heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd — met Henri Reuchlin bij Leidsch Bier.

Vandaag hebben we het eerste brouwsel Klompenbock gemaakt. Henri, de brouwer van dienst, had het uitstekend naar zijn zin én had zich voor de gelegenheid uitermate charmant uitgedost. ;-) Wel laarzen met extra stevige neuzen overigens: veiligheid voor alles! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Bas van Veen, Peter Ouwendijk and 12 others like this

Niels BeekhuizenAi korte broek!2 days ago   ·  1
Rina van RijnNiet echt veilig.😞2 days ago
Leidsch BierYep, volgende keer een lange broek. De aanblik van die blote knieën leidde ook erg af van het brouwen 😁1 day ago   ·  1

Comment on Facebook

Vandaag brengen we weer een hoop lekkers voor jullie mee naar het Leids Bierfestival:

1. SingelBier
donkerblond bier met een fruitige geur (citrus, tropisch fruit); vandaag de laatste fusten, maar we gaan volgende week weer een batch brouwen

2. BamBam Steenbier
amberkleurig bier, gebrouwen met gloeiendhete granietblokken; samen met BamBam Restauratie Steenhouwers hebben we een oude Duitse brouwtechniek weer opnieuw ontdekt

3. Leidsch Kuytbier
kruidig, blond haverbier naar 15e eeuws recept; zeg maar het pilsje van de 15e eeuw: iedereen dronk het in die tijd

4. Morsporter
donkerbruin bier met een moutige smaak, tonen van koffie/chocolade, en blauw fruit (pruimen, bosbessen) in de geur; natuurlijk vernoemd naar de enige echte Morspoort

5. Leidsch Aaipiejee
fruitig, amberkleurig bier met een citrusgeur (grapefruit) en een bittere afdronk; al sinds 2010 vast in het assortiment; 'hip voordat het hip werd'

En als klap op de vuurpijl zetten we in de loop van de middag ook nog een fust KeyTown Collab 2016 op tap. Het bier dat we vorig jaar met alle Leidse brouwerijen samen hebben gebrouwen om de craft beer cultuur in Leiden te vieren. Een zwaar, donker bier met speculaaskruiden en gember. Het bier heeft een geweldige smaakevolutie doorgemaakt.

Vanaf 14 uur op het Hooglandsekerkplein. Tot straks! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Leidsch Bier heeft het album van Bierwandeling.nl gedeeld.

... See MoreSee Less

Vaarttocht langs zes horeca-etablissementen waarbij een zomers bier van een kleine Nederlandse brouweij wordt gentuttigd

View on Facebook