Eén liter eigen bier – week 3

Afgelopen week was het bier klaar om gebotteld te worden. Hieronder een verslag met foto’s van Ernst. Bedankt voor de update!


[29-11, Ernst]
Ik heb zojuist overgeschonken in kleine flessen. Het eind-sg is 8.2 brix, dat komt uit rond 1,011 g/liter. Het uiteindelijke alcoholpercentage zal daarmee op een respectabele 7.5 procent alcohol komen. Je ziet de gegevens in een screenshot van mijn eigen on-line reken-tool:
Eén liter eigen bier, reken-tool

Voor het koken heb ik wat water uit een fles gebruikt die toch leeg moest. Het is wel lastig om het suikerwater uit het pannetje netjes te verdelen over beide flessen. Ik heb nog over een truc daarvoor nagedacht, maar kon niet zoveel verzinnen, want het is te weinig voor de meeste huis-tuin-en-keuken maatbekers.
Eén liter eigen bier, bottelsuiker koken

Ook denk ik dat sommige mensen de neiging hebben te veel water te gebruiken, zodat het wellicht niet meer in de halve liter flessen past. Er bleef maar weinig ruimte over, en ik had tijdens het vervoer al wat wort geknoeid, dus anderen zullen dat probleem nog sterker hebben.

Hieronder een impressie met wat foto’s.
Eén liter eigen bier, bier gebotteld

Eén liter eigen bier, gistlaag


[30-11, Ernst]
Ze beginnen al druk op te bouwen. Handig met petflessen, door erin te knijpen kun je dat voelen. Probeer dat maar eens met glas :o)


[04-12, Jeroen]
Ook ik heb ondertussen gebotteld en dat ging prima!
Ik heb een foto toegevoegd van het jongbier in de flessen op dag 7, zojuist heb ik het in de koelkast gezet.

Het bottelen ging vrij eenvoudig. Ik heb 2 0,5 liter PET flesjes omgespoeld met heet water en het brouwsel hier evenredig over verdeeld. In beide flesjes heb ik wat gist laten lopen. Van fles naar fles overgieten ging prima, dus geknoeid werd er niet.

Ik heb wat water in de waterkoker gekookt en een klein beetje hiervan in een maatbekertje en hier 1,5 suikerklontje in laten oplossen. Deze oplossing heb ik verdeeld over de 2 flesjes en toen kon de dop erop. Goed aandraaien en dat was het alweer voor wat betreft het bottelen !

Eén liter eigen bier, gebotteld bier

Na 3 dagen was duidelijk te zien dat het helderder begon te worden. Nu zijn er 7 dagen voorbij dus is het naar de koelkast verhuisd. Het bier is goed helder zoals op de foto te zien is. Nog 7 dagen wachten en dan kan er geproefd worden ! Ik hou je op de hoogte van het proeven 🙂

Geplaatst in Eén liter eigen bier

Leidsch Bier heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd — met Henri Reuchlin bij Leidsch Bier.

Vandaag hebben we het eerste brouwsel Klompenbock gemaakt. Henri, de brouwer van dienst, had het uitstekend naar zijn zin én had zich voor de gelegenheid uitermate charmant uitgedost. ;-) Wel laarzen met extra stevige neuzen overigens: veiligheid voor alles! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Bas van Veen, Peter Ouwendijk and 12 others like this

Niels BeekhuizenAi korte broek!2 days ago   ·  1
Rina van RijnNiet echt veilig.😞2 days ago
Leidsch BierYep, volgende keer een lange broek. De aanblik van die blote knieën leidde ook erg af van het brouwen 😁1 day ago   ·  1

Comment on Facebook

Vandaag brengen we weer een hoop lekkers voor jullie mee naar het Leids Bierfestival:

1. SingelBier
donkerblond bier met een fruitige geur (citrus, tropisch fruit); vandaag de laatste fusten, maar we gaan volgende week weer een batch brouwen

2. BamBam Steenbier
amberkleurig bier, gebrouwen met gloeiendhete granietblokken; samen met BamBam Restauratie Steenhouwers hebben we een oude Duitse brouwtechniek weer opnieuw ontdekt

3. Leidsch Kuytbier
kruidig, blond haverbier naar 15e eeuws recept; zeg maar het pilsje van de 15e eeuw: iedereen dronk het in die tijd

4. Morsporter
donkerbruin bier met een moutige smaak, tonen van koffie/chocolade, en blauw fruit (pruimen, bosbessen) in de geur; natuurlijk vernoemd naar de enige echte Morspoort

5. Leidsch Aaipiejee
fruitig, amberkleurig bier met een citrusgeur (grapefruit) en een bittere afdronk; al sinds 2010 vast in het assortiment; 'hip voordat het hip werd'

En als klap op de vuurpijl zetten we in de loop van de middag ook nog een fust KeyTown Collab 2016 op tap. Het bier dat we vorig jaar met alle Leidse brouwerijen samen hebben gebrouwen om de craft beer cultuur in Leiden te vieren. Een zwaar, donker bier met speculaaskruiden en gember. Het bier heeft een geweldige smaakevolutie doorgemaakt.

Vanaf 14 uur op het Hooglandsekerkplein. Tot straks! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Leidsch Bier heeft het album van Bierwandeling.nl gedeeld.

... See MoreSee Less

Vaarttocht langs zes horeca-etablissementen waarbij een zomers bier van een kleine Nederlandse brouweij wordt gentuttigd

View on Facebook