Morsporter (1) – de ontwikkeling van een nieuw bier

Eind 2010 kreeg ik weer de kriebels om een nieuw bier te gaan ontwikkelen.  De Leidsch Aaipiejee was inmiddels klaar en in september 2010 gelanceerd met veel enthousiaste reacties, zowel in Leiden als in de rest van Nederland (en zelfs daarbuiten). Tijd voor een nieuwe uitdaging!

Voor de ontwikkeling van de Aaipiejee (zie hier) hadden we een aantal hopsoorten als koudhop uitgeprobeerd: Amarillo, Bramling Cross, Cascade en Challenger. Daarbij viel de Bramling Cross (zoals verwacht) af omdat deze hopsoort geen citrus-achtige geur geeft, die gewenst was voor de Aaipiejee.  In plaats daarvan doet de geur meer denken aan blauw fruit (pruimen, bosbessen). Die geur kwam er tijdens de keuringsronde ook duidelijk uit, en was zo mooi dat ik ter plekke besloot om met deze hopsoort ooit nog eens een bier te gaan maken.

Niet gebruikelijk misschien, maar “koudhoppen met Bramling Cross” werd de eerste bouwsteen voor het nieuwe recept.

Een andere, langgekoesterde wens was om een Porter te maken, een oud Engels biertype dat in de 18e en 19e eeuw zeer populair was in Londen en omgeving. Tegenwoordig wordt de Porter in Engeland bijna niet meer gebrouwen. Maar (net als bij een aantal andere biertypes) is de Porter ‘geadopteerd’ door diverse Amerikaanse craft brewers, vernieuwd en opnieuw populair, nu in de ‘nieuwe wereld’.

Een Porter valt als biertype op door zijn donkerbruine tot zwarte kleur, gecombineerd met een beige/bruin schuim. Qua kleur en moutachtige smaak wel vergelijkbaar met een Stout (b.v. Guinness) maar zachter van smaak (wat zoeter, minder moutbitter) en met meer fuitigheid in de geur. Door het gebruik van donkere, gebrande mouten ontstaat een koffie/espresso- of cacao/chocolade-achtige smaak. Die smaak van (bittere) chocolade leek me wel een mooie combinatie met de geur van blauw fruit (pruimen, bosbessen) van de hop.

Na een intensieve literatuurstudie (met name “Biertypengids” van Derek Walsh en “Classic Beer Styles (5): Porter” van Terry Foster) was het tijd voor het eerste proefbrouwsel. Zoals bij mij gebruikelijk weer één brouwsel in vieren gesplitst en vergist met vier verschillende Wyeast-giststammen. Daardoor is het specifieke karakter van de giststammen mooi onderling te vergelijken. De juiste giststam maakt een wereld van verschil in het uiteindelijke karakter van een bier.

De eerste keuring van de proefbrouwsels vond plaats op zondag 6 februari 2011 in Lemmy’s Biercafé aan de Morsstraat. Net als vorig jaar had ik de bierkenners van Biergilde Hartensteeg uitgenodigd voor hun oordeel, deze keer versterkt met een aantal leden van de Leidse BierProefClub van PINT. De resultaten waren duidelijk: er zitten een paar mooie bieren bij, maar met name in de hopgeur moet er nog veel ontwikkeld worden. Bijkomend hoogtepuntje was dat tijdens de keuring ook spontaan de naam voor het nieuwe bier ontstond. We zaten in de Morsstraat, vlakbij de Morspoort (één van de twee overgebleven stadspoorten van Leiden) dus leek Morsporter een perfecte naam voor het nieuwe bier.

keuring Morsporter

Na een correctie op de vergistingstemperatuur (voor de fruitige hopgeur) en de moutstort (voor de volmondigheid) stond op zondag 20 maart 2011 alweer de tweede keuring op het programma. De geur scoorde over de hele linie veel beter, dus nu kwam het aan op de specifieke kenmerken van de verschillende giststammen. Proefbieren B en D streden om de eerste plaats, terwijl ook bier C aan sommige proeftafels hoog scoorde. In alle gevallen gold wel dat de kleur van het bier nog aangepast moest worden, want de roodbruine gloed was nog lang niet donker genoeg voor een Porter.

Inmiddels is de keuze gemaakt en de Morsporter op wat grotere schaal gebrouwen, en zal voor het eerst uit de tap stromen tijdens de viering van het 15-jarig bestaan van Lemmy’s Biercafé. Alle bierliefhebbers van Leiden zijn van harte uitgenodigd om op vrijdag 13 mei 2011, vanaf 17:30 uur de nieuwe Leidsch Morsporter te komen uitproberen (Lemmy’s Biercafé, Morsstraat 24, Leiden).

Geplaatst in Morsporter

Leidsch Bier heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd — met Henri Reuchlin bij Leidsch Bier.

Vandaag hebben we het eerste brouwsel Klompenbock gemaakt. Henri, de brouwer van dienst, had het uitstekend naar zijn zin én had zich voor de gelegenheid uitermate charmant uitgedost. ;-) Wel laarzen met extra stevige neuzen overigens: veiligheid voor alles! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Bas van Veen, Peter Ouwendijk and 12 others like this

Niels BeekhuizenAi korte broek!2 days ago   ·  1
Rina van RijnNiet echt veilig.😞2 days ago
Leidsch BierYep, volgende keer een lange broek. De aanblik van die blote knieën leidde ook erg af van het brouwen 😁1 day ago   ·  1

Comment on Facebook

Vandaag brengen we weer een hoop lekkers voor jullie mee naar het Leids Bierfestival:

1. SingelBier
donkerblond bier met een fruitige geur (citrus, tropisch fruit); vandaag de laatste fusten, maar we gaan volgende week weer een batch brouwen

2. BamBam Steenbier
amberkleurig bier, gebrouwen met gloeiendhete granietblokken; samen met BamBam Restauratie Steenhouwers hebben we een oude Duitse brouwtechniek weer opnieuw ontdekt

3. Leidsch Kuytbier
kruidig, blond haverbier naar 15e eeuws recept; zeg maar het pilsje van de 15e eeuw: iedereen dronk het in die tijd

4. Morsporter
donkerbruin bier met een moutige smaak, tonen van koffie/chocolade, en blauw fruit (pruimen, bosbessen) in de geur; natuurlijk vernoemd naar de enige echte Morspoort

5. Leidsch Aaipiejee
fruitig, amberkleurig bier met een citrusgeur (grapefruit) en een bittere afdronk; al sinds 2010 vast in het assortiment; 'hip voordat het hip werd'

En als klap op de vuurpijl zetten we in de loop van de middag ook nog een fust KeyTown Collab 2016 op tap. Het bier dat we vorig jaar met alle Leidse brouwerijen samen hebben gebrouwen om de craft beer cultuur in Leiden te vieren. Een zwaar, donker bier met speculaaskruiden en gember. Het bier heeft een geweldige smaakevolutie doorgemaakt.

Vanaf 14 uur op het Hooglandsekerkplein. Tot straks! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Leidsch Bier heeft het album van Bierwandeling.nl gedeeld.

... See MoreSee Less

Vaarttocht langs zes horeca-etablissementen waarbij een zomers bier van een kleine Nederlandse brouweij wordt gentuttigd

View on Facebook