Eindelijk weer brouwerij in Leiden

Bijna honderd jaar na de sluiting van Stoombierbrouwerij De Posthoorn heeft Leiden weer een eigen bierbrouwerij. En dat vieren we met de introductie van een nieuw bier: de Morsporter, ontwikkeld en gebrouwen op Leidse bodem.

De Morsporter zal voor het eerst getapt worden op vrijdag 13 mei 2011, vanaf 17:30 uur.
Plaats van handeling is Lemmy’s Biercafé (Morsstraat 24, Leiden).
De locatie is niet toevallig gekozen want we vieren dan ook het 15-jarig bestaan van Lemmy’s.

Alle bierliefhebbers in Leiden en omgeving zijn voor deze bijzondere gelegenheid van harte uitgenodigd! In verband met de voorbereidingen hoor ik graag of je aanwezig zult zijn. Stuur dan een mailtje met als onderwerp ‘aanmelden’.

Woon je in Leiden? Dan is de fiets de beste optie: Lemmy’s vind je in het centrum van Leiden, vlakbij de Beestenmarkt. Voor wie verder weg woont, is het Openbaar Vervoer het makkelijkste (http://www.9292ov.nl). Het is acht minuten lopen vanaf treinstation Leiden Centraal. Kom je met de auto? Zorg dan voor een BOB en parkeer bijvoorbeeld bij het Stadsparkeerplan aan de Haagweg (http://www.stadsparkeerplan.com). Vanaf daar is het 7 minuten lopen.

Hopelijk tot vrijdag de 13e!

De receptuur voor de Leidsche Bieren wordt sinds de start in 2004 ontwikkeld in Leiden. Het produktiebrouwen vindt echter in licentie plaats bij de gerenommeerde Proefbrouwerij in Lochristi (B). Leidsch Blond en Leidsch Aaipiejee zijn momenteel op voorraad en zullen ook op de 13e mei getapt worden.

Inmiddels zijn alle maatregelen getroffen om ook in Leiden aan de Flevodwarsweg te kunnen produktiebrouwen. Weliswaar nog op zeer kleine schaal, want met een hoeveelheid van 1 hectoliter per maand kun je het beste spreken van een nano-brouwerij. Met deze faciliteiten wordt wel het mogelijk om nieuwe, experimentele, en verrassende bieren te brouwen (zoals de Morsporter). Het is de bedoeling om de brouwcapaciteit in de komende jaren stapsgewijs te vergroten.

Een porter is een oud Engels biertype dat in de 18e en 19e eeuw zeer populair was in Londen en omgeving. Het bier valt direct op door zijn donkerbruine tot zwarte kleur. Om dat te bereiken is voor de Morsporter een traditionele Engelse moutsoort gebruikt. De naam Morsporter verwijst natuurlijk ook naar de Morspoort, één van de twee overgebleven stadspoorten van Leiden. Alles over de ontwikkeling van de Morsporter lees je hier:
http://www.leidschbier.nl/category/morsporter/

Kom vrijdag de 13e genieten van dit nieuwe bier!

Geplaatst in Morsporter, Verhuizing

Leidsch Bier heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd — met Henri Reuchlin bij Leidsch Bier.

Vandaag hebben we het eerste brouwsel Klompenbock gemaakt. Henri, de brouwer van dienst, had het uitstekend naar zijn zin én had zich voor de gelegenheid uitermate charmant uitgedost. ;-) Wel laarzen met extra stevige neuzen overigens: veiligheid voor alles! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Bas van Veen, Peter Ouwendijk and 12 others like this

Niels BeekhuizenAi korte broek!2 days ago   ·  1
Rina van RijnNiet echt veilig.😞2 days ago
Leidsch BierYep, volgende keer een lange broek. De aanblik van die blote knieën leidde ook erg af van het brouwen 😁1 day ago   ·  1

Comment on Facebook

Vandaag brengen we weer een hoop lekkers voor jullie mee naar het Leids Bierfestival:

1. SingelBier
donkerblond bier met een fruitige geur (citrus, tropisch fruit); vandaag de laatste fusten, maar we gaan volgende week weer een batch brouwen

2. BamBam Steenbier
amberkleurig bier, gebrouwen met gloeiendhete granietblokken; samen met BamBam Restauratie Steenhouwers hebben we een oude Duitse brouwtechniek weer opnieuw ontdekt

3. Leidsch Kuytbier
kruidig, blond haverbier naar 15e eeuws recept; zeg maar het pilsje van de 15e eeuw: iedereen dronk het in die tijd

4. Morsporter
donkerbruin bier met een moutige smaak, tonen van koffie/chocolade, en blauw fruit (pruimen, bosbessen) in de geur; natuurlijk vernoemd naar de enige echte Morspoort

5. Leidsch Aaipiejee
fruitig, amberkleurig bier met een citrusgeur (grapefruit) en een bittere afdronk; al sinds 2010 vast in het assortiment; 'hip voordat het hip werd'

En als klap op de vuurpijl zetten we in de loop van de middag ook nog een fust KeyTown Collab 2016 op tap. Het bier dat we vorig jaar met alle Leidse brouwerijen samen hebben gebrouwen om de craft beer cultuur in Leiden te vieren. Een zwaar, donker bier met speculaaskruiden en gember. Het bier heeft een geweldige smaakevolutie doorgemaakt.

Vanaf 14 uur op het Hooglandsekerkplein. Tot straks! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Leidsch Bier heeft het album van Bierwandeling.nl gedeeld.

... See MoreSee Less

Vaarttocht langs zes horeca-etablissementen waarbij een zomers bier van een kleine Nederlandse brouweij wordt gentuttigd

View on Facebook