Eén liter eigen bier!

Ontdek de magie van het bierbrouwen door zelf thuis een liter wort te laten vergisten tot een smakelijk biertje!

Leidsch Bier en Amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat organiseren een gezamenlijke bierbrouwdag op zaterdag 13 november 2010. De dag duurt van 9 tot 17 uur en iedereen is van harte welkom.

Bezoekers die zelf een lege, schone frisdrankfles (van 1,5 liter) meebrengen krijgen daarin aan het eind van de brouwdag (rond 16 uur) een liter wort mee naar huis inclusief gist, een waterslot en instructies. Thuis laat je het wort in ongeveer twee weken vergisten. Het resultaat giet je over in één of meer kleinere flessen. En na nog ééns twee weken rijpen heb je dan één liter eigen bier!

Eén liter eigen bier!

Aan de actie “Eén liter eigen bier!” zijn voor de bezoekers verder geen kosten verbonden. Zorg wel dat je op tijd aanwezig bent om het brouwproces van nabij mee te maken. Wil je zeker weten dat er die dag een liter wort voor je klaar staat? Schrijf je dan vooraf in door een e-mail met je naam te sturen naar eenlitereigenbier@leidschbier.nl.

De locatie van de bierbrouwdag is Kwekerij E. Duivenvoorden, Turfspoor 57, 2165 AW Lisserbroek. Dat is vlak bij de bekende fruitkwekerij De Olmenhorst. De landgoedwinkel en ateliers van de Olmenhorst vormen een leuk alternatief voor wie niet de hele dag bij het bierbrouwen aanwezig wil zijn.

Waarom deze actie?

Bierbrouwen is voor een deel ambacht en voor een deel magie. Het ambachtelijke deel wordt gedaan door de brouwer die de ingrediënten water, mout en hop mengt en verwarmt. Het resultaat heet wort: een enigszins bitter suikerwater met een kleurtje. De gist zorgt voor de magie door die wort te vergisten: de suiker wordt omgezet in alcohol en koolzuur. Elke gistsoort voegt aan het bier zijn eigen geur- en smaakcomponenten toe waardoor het bier een uniek karakter krijgt. Leidsch Bier wil de magie van het bierbrouwen ‘dichter bij de mensen brengen’.


Top