De voorbereidingen voor Leidsch Bier zijn gestart in 2003. Daarvoor was eigenaar/brouwer JW Fukkink al sinds 2000 actief als amateurbierbrouwer. Een zelf ontwikkeld recept voor een blond bier (met de naam ‘Slim Blondje’) scoorde erg goed bij familie en vrienden.
Met de introductie van Leidsch Blond (in april 2004) was de officiële start een feit. Leidsch Dubbel (het tweede bier) volgde in april 2007. In eerste instantie als eenmalig brouwsel maar later ook vast in het assortiment. Ter gelegenheid van het eerste lustrum werd in april 2009 Leidsch Weizen (bier #3) geïntroduceerd.
Met het betrekken van een eigen bedrijfspand (medio 2010) en het verkrijgen van de brouw/accijns-vergunning (mei 2011) was er eindelijk weer een echte bierbrouwerij in Leiden.
Bierhistorie Leiden
De historie van bier en bierbrouwen in Leiden is natuurlijk veel ouder. Uit het recente verleden (eind 20e eeuw) kennen we het ‘Goeie Mie’-bier, het ‘Leids peipie’. en het ‘Leidsch Lakenbier’. De laatste brouwerij in Leiden, brouwerij De Posthoorn, was gevestigd aan de Oude Vest en sloot honderd jaar geleden (in 1918) haar deuren.
Verder in het verleden heeft Leiden diverse bierbrouwerijen binnen haar stadsmuren gehad. In de binnenstad zijn daar nog veel verwijzingen naar te vinden.
Lees zeker ook de beschrijving van de Leidse brouwerswereld in de Middeleeuwen: Bier in middeleeuws Leiden, door Rudolph Ladan.
Uit het Leidsch Dagblad, 4 november 1988: