Wilde biergist vangen in Leiden (NL)

Bieren van wilde of spontane gisting komen van oudsher uit België.
Bierbrouwers André en JW besloten zelf wilde gisten te gaan vangen in Leiden (NL).
Tijdens de open dagen bij Leidsch Bier (op 24 op 25 september) presenteren we de resultaten.

Biergisten spelen een hoofdrol bij het brouwen van bier. De brouwmeester maakt wort (gekleurd, bitter suikerwater) uit gerst, hop en water. Maar het zijn de gistcellen die het wort omzetten in alcohol en koolzuur. Elke giststam produceert daarbij zijn eigen specifieke geur en smaak, die bepalend is voor het karakter van het bier. De brouwmeester vertroetelt zijn gistcelletjes, zodat ze in optimale conditie zijn om keer op keer een topprestatie te leveren.

Bieren van wilde of spontane gisting komen van oudsher uit België. Denk aan lambik en geuze: friszurige bieren met een zeer complexe geur en smaak. De wilde gisten die daarvoor gebruikt worden zweven in de lucht rondom de brouwerij of houden zich op in de kieren van houten gistingsvaten. Wetenschappelijk gezien praten we over de gistfamilie Brettanomyces (kortweg Brett.). En dan vaak in gezelschap van Lactobacillus (melkzuur)- en Pediococcus-bacteriën.

André (links) en JW (rechts) op gistsafari
André (links) en JW (rechts) op gistsafari

Het aardige is dat die Brett-gist echt niet alleen in (delen van) België voorkomt, maar overal ter wereld. Vooral fruitbomen zijn een geliefde omgeving voor Brett-gisten. Bierbrouwers André (biochemisch analist) en JW (eigenaar/brouwer Leidsch Bier) hebben het plan opgevat om in Leiden zo’n wilde gist te gaan vangen. Gewoon bij de buren in de appelboom. Maar wel met vernuftige vangkooitjes, uitgekiende voedingsbodem, petrischalen, een computer-microscoop en een klimaatkast.

Tijdens de open dagen bij Leidsch Bier presenteren we onze resultaten, inclusief microscoop-opnamen van delende gistcellen en kleurrijke close-ups van schimmelculturen. Én we laten twee Brett-bieren proeven. Of die al gemaakt zijn met wilde, Leidse gist? Kom naar de presentatie en je hoort het uit de eerste hand!

De presentatie is op zaterdag 24-09 én zondag 25-09 om 16:00 uur. De brouwerij is op beide dagen geopend van 14:00 tot 19:00 uur.

De open dagen bij Leidsch Bier zijn onderdeel van de Nederlandse Brouwerijdagen 2011 op meer dan 50 locaties in Nederland. Voor meer informatie: www.nederlandsbier.nl.

Geplaatst in Geen categorie

Leidsch Bier heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd — met Henri Reuchlin bij Leidsch Bier.

Vandaag hebben we het eerste brouwsel Klompenbock gemaakt. Henri, de brouwer van dienst, had het uitstekend naar zijn zin én had zich voor de gelegenheid uitermate charmant uitgedost. ;-) Wel laarzen met extra stevige neuzen overigens: veiligheid voor alles! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Bas van Veen, Peter Ouwendijk and 12 others like this

Niels BeekhuizenAi korte broek!2 days ago   ·  1
Rina van RijnNiet echt veilig.😞2 days ago
Leidsch BierYep, volgende keer een lange broek. De aanblik van die blote knieën leidde ook erg af van het brouwen 😁1 day ago   ·  1

Comment on Facebook

Vandaag brengen we weer een hoop lekkers voor jullie mee naar het Leids Bierfestival:

1. SingelBier
donkerblond bier met een fruitige geur (citrus, tropisch fruit); vandaag de laatste fusten, maar we gaan volgende week weer een batch brouwen

2. BamBam Steenbier
amberkleurig bier, gebrouwen met gloeiendhete granietblokken; samen met BamBam Restauratie Steenhouwers hebben we een oude Duitse brouwtechniek weer opnieuw ontdekt

3. Leidsch Kuytbier
kruidig, blond haverbier naar 15e eeuws recept; zeg maar het pilsje van de 15e eeuw: iedereen dronk het in die tijd

4. Morsporter
donkerbruin bier met een moutige smaak, tonen van koffie/chocolade, en blauw fruit (pruimen, bosbessen) in de geur; natuurlijk vernoemd naar de enige echte Morspoort

5. Leidsch Aaipiejee
fruitig, amberkleurig bier met een citrusgeur (grapefruit) en een bittere afdronk; al sinds 2010 vast in het assortiment; 'hip voordat het hip werd'

En als klap op de vuurpijl zetten we in de loop van de middag ook nog een fust KeyTown Collab 2016 op tap. Het bier dat we vorig jaar met alle Leidse brouwerijen samen hebben gebrouwen om de craft beer cultuur in Leiden te vieren. Een zwaar, donker bier met speculaaskruiden en gember. Het bier heeft een geweldige smaakevolutie doorgemaakt.

Vanaf 14 uur op het Hooglandsekerkplein. Tot straks! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Leidsch Bier heeft het album van Bierwandeling.nl gedeeld.

... See MoreSee Less

Vaarttocht langs zes horeca-etablissementen waarbij een zomers bier van een kleine Nederlandse brouweij wordt gentuttigd

View on Facebook