Wilde biergist vangen in Leiden (NL)

Bieren van wilde of spontane gisting komen van oudsher uit België.
Bierbrouwers André en JW besloten zelf wilde gisten te gaan vangen in Leiden (NL).
Tijdens de open dagen bij Leidsch Bier (op 24 op 25 september) presenteren we de resultaten.

Biergisten spelen een hoofdrol bij het brouwen van bier. De brouwmeester maakt wort (gekleurd, bitter suikerwater) uit gerst, hop en water. Maar het zijn de gistcellen die het wort omzetten in alcohol en koolzuur. Elke giststam produceert daarbij zijn eigen specifieke geur en smaak, die bepalend is voor het karakter van het bier. De brouwmeester vertroetelt zijn gistcelletjes, zodat ze in optimale conditie zijn om keer op keer een topprestatie te leveren.

Bieren van wilde of spontane gisting komen van oudsher uit België. Denk aan lambik en geuze: friszurige bieren met een zeer complexe geur en smaak. De wilde gisten die daarvoor gebruikt worden zweven in de lucht rondom de brouwerij of houden zich op in de kieren van houten gistingsvaten. Wetenschappelijk gezien praten we over de gistfamilie Brettanomyces (kortweg Brett.). En dan vaak in gezelschap van Lactobacillus (melkzuur)- en Pediococcus-bacteriën.

André (links) en JW (rechts) op gistsafari
André (links) en JW (rechts) op gistsafari

Het aardige is dat die Brett-gist echt niet alleen in (delen van) België voorkomt, maar overal ter wereld. Vooral fruitbomen zijn een geliefde omgeving voor Brett-gisten. Bierbrouwers André (biochemisch analist) en JW (eigenaar/brouwer Leidsch Bier) hebben het plan opgevat om in Leiden zo’n wilde gist te gaan vangen. Gewoon bij de buren in de appelboom. Maar wel met vernuftige vangkooitjes, uitgekiende voedingsbodem, petrischalen, een computer-microscoop en een klimaatkast.

Tijdens de open dagen bij Leidsch Bier presenteren we onze resultaten, inclusief microscoop-opnamen van delende gistcellen en kleurrijke close-ups van schimmelculturen. Én we laten twee Brett-bieren proeven. Of die al gemaakt zijn met wilde, Leidse gist? Kom naar de presentatie en je hoort het uit de eerste hand!

De presentatie is op zaterdag 24-09 én zondag 25-09 om 16:00 uur. De brouwerij is op beide dagen geopend van 14:00 tot 19:00 uur.

De open dagen bij Leidsch Bier zijn onderdeel van de Nederlandse Brouwerijdagen 2011 op meer dan 50 locaties in Nederland. Voor meer informatie: www.nederlandsbier.nl.

Posted in Geen categorie

LB op Facebook

July 14, 2019
Foto's uit het bericht van Leidsch Bier

HOPDATE #2: beestjes!

In de vorige HOPDATE hebben we jullie verteld over de jonge hopplanten, die we dit voorjaar geplant hebben in twee plantenbakken voor de gevel van de brouwerij. We zouden ... See more

July 9, 2019
Duurzame Energie Merenwijk

Gisteren dronken we (duurzaam & lokaal) #Leidschbier met de partners die we hard nodig hebben om van de Merenwijk een duurzame wijk te maken: het Hoogheemraadschap, de provincie, #EnergiekLeiden, de ... See more

July 7, 2019
Rembrandt Bierwandeling.nl

Vandaag doen we als brouwerij mee aan de Rembrandt Bierwandeling in Leiden. We staan bij café Schommelen met "Harmensz", een haverbier met specerijen uit de Gouden Eeuw, speciaal gemaakt voor deze ... See more

In 2019 is het 350 jaar geleden dat de wereldberoemde Rembrandt van Rijn overleed. Bierwandeling.nl organiseert op 7 juli 2019 een heuse 'Rembrandt Bierwandeling'.

« 1 of 19 »