Leidsch Pumpkin Raisin Bock alleen in Noordwijk

Door Erik Bouman van Hillegomse brouwerij Klein Duimpje werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan een nieuw bierfestival in Noordwijk (ZH). Voorwaarde was wel dat ik minstens één bockbier zou schenken. Gelukkig had ik in 2007 al wat receptuur-ontwikkeling gedaan voor een bockbier. Over de smaak was ik toen al wel tevreden, maar ik vond ‘m niet onderscheidend genoeg ten opzichte van al die tientallen bockbieren die er tegenwoordig gebrouwen worden.

Geïnspireerd door mijn held Sam Calligione van de Dogfish Head Brewery heb ik besloten om twee bijzondere, herfstige ingrediënten toe te voegen: pompoen en rozijn. Wel verantwoord biologisch natuurlijk en dus afkomstig van natuurvoedingswinkel Helianth (Heerenstraat 5c, Leiden).

pompoen voor Leidsch Pumpkin Raisin Bock

Het viel nog niet mee om te achterhalen hoe de pompoen verwerkt zou moeten worden. Een pompoen is een grote, ronde vrucht met een dikke schil die van er binnen uitziet als een suikermeloen. Qua smaak en textuur lijkt een pompoen meer op een winterpeen. In de VS is ‘pumpkin ale’ een bekende biersoort, maar in de receptuur ligt de nadruk vaak meer op specifieke kruiden dan op de pompoen zelf.

Uiteindelijk heb ik besloten om het vruchtvlees in stukjes te snijden en te roosteren in de oven. Het resultaat heb ik toegevoegd tijdens de nagisting van het bockier. Voor de rozijnen was de keuze eenvoudiger: wellen in het jongbier en daarna toevoegen tijdens de nagisting.

Wat mij betreft geven de pompoen en rozijn een mooie complexiteit aan het bockbier zonder direct overduidelijk aanwezig te zijn. De naam van het bier verraadt natuurlijk wel direct de ingrediënten ;-).

Het was een experiment, dus er is maar één fust beschikbaar. Alleen op tap tijdens het nieuwe bierfestival in Noordwijk (zondag 16-10-2011, van 14 tot 20 uur).

Geplaatst in Evenementen, Pumpkin Raisin Bock

Leidsch Bier heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd — met Henri Reuchlin bij Leidsch Bier.

Vandaag hebben we het eerste brouwsel Klompenbock gemaakt. Henri, de brouwer van dienst, had het uitstekend naar zijn zin én had zich voor de gelegenheid uitermate charmant uitgedost. ;-) Wel laarzen met extra stevige neuzen overigens: veiligheid voor alles! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Bas van Veen, Peter Ouwendijk and 12 others like this

Niels BeekhuizenAi korte broek!2 days ago   ·  1
Rina van RijnNiet echt veilig.😞2 days ago
Leidsch BierYep, volgende keer een lange broek. De aanblik van die blote knieën leidde ook erg af van het brouwen 😁1 day ago   ·  1

Comment on Facebook

Vandaag brengen we weer een hoop lekkers voor jullie mee naar het Leids Bierfestival:

1. SingelBier
donkerblond bier met een fruitige geur (citrus, tropisch fruit); vandaag de laatste fusten, maar we gaan volgende week weer een batch brouwen

2. BamBam Steenbier
amberkleurig bier, gebrouwen met gloeiendhete granietblokken; samen met BamBam Restauratie Steenhouwers hebben we een oude Duitse brouwtechniek weer opnieuw ontdekt

3. Leidsch Kuytbier
kruidig, blond haverbier naar 15e eeuws recept; zeg maar het pilsje van de 15e eeuw: iedereen dronk het in die tijd

4. Morsporter
donkerbruin bier met een moutige smaak, tonen van koffie/chocolade, en blauw fruit (pruimen, bosbessen) in de geur; natuurlijk vernoemd naar de enige echte Morspoort

5. Leidsch Aaipiejee
fruitig, amberkleurig bier met een citrusgeur (grapefruit) en een bittere afdronk; al sinds 2010 vast in het assortiment; 'hip voordat het hip werd'

En als klap op de vuurpijl zetten we in de loop van de middag ook nog een fust KeyTown Collab 2016 op tap. Het bier dat we vorig jaar met alle Leidse brouwerijen samen hebben gebrouwen om de craft beer cultuur in Leiden te vieren. Een zwaar, donker bier met speculaaskruiden en gember. Het bier heeft een geweldige smaakevolutie doorgemaakt.

Vanaf 14 uur op het Hooglandsekerkplein. Tot straks! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Leidsch Bier heeft het album van Bierwandeling.nl gedeeld.

... See MoreSee Less

Vaarttocht langs zes horeca-etablissementen waarbij een zomers bier van een kleine Nederlandse brouweij wordt gentuttigd

View on Facebook