Pumpkin Raisin Bock is klaar voor de herfst!

In 2011 maakten we onze eerste, experimentele batch Pumpkin Raisin Bock voor een klein bierfestivalletje in Noordwijk. Geen gewoon bockbiertje, want daar zijn er al heel veel van (en heel smakelijk, overigens).pompoen

Bij ons bockbier gebruiken we als extra ingrediënten pompoen en rozijn. Twee herfstige ingrediënten, die net even iets extra’s geven aan de smaak van het bier. Pumpkin Raisin Bock heeft de typische kenmerken van een bockbier (bruin van kleur, caramelmoutig in de smaak en geur). En de pompoen en rozijn geven het bier een wat aard-achtige en ook licht fruitige smaak.

Na drie succesvolle jaargangen (inclusief een prijs op het PINT Bockbierfestival in 2013) ging het vorig jaar helemaal mis. Door de pompoen niet vooraf te schillen (stomme fout) kreeg het bier een wat scherpe, droge smaak aan die absoluut niet thuishoort in een bockbier. Uiteindelijk moesten we besluiten om de hele batch af te keuren en dus niet uit te leveren. Een hard gelag, maar we willen nu eenmaal geen concessies doen aan de kwaliteit van het bier.

Dit jaar hebben we het brouwproces iets aangepast (pompoen in de maischketel erbij in plaats van in de lagertank) en met succes. De Pumpkin Raisin Bock smaakt weer zoals hij moet smaken (gisteravond laatste check gedaan), en de uitlevering kan beginnen!

Dit jaar is ons bockbier helaas alleen op fust verkrijgbaar. Het seizoens-bier-op-fust-programma  dat we begin 2015 zijn gestart met Boonekamp Drankengroothandel is dermate succesvol, dat er geen litertje meer overblijft om af te vullen op fles. En dat terwijl we dubbel zoveel gebrouwen hebben als vorig jaar! De komende maanden werken we hard aan uitbreiding van onze brouwcapaciteit (nieuwe, grotere vergistingstanks en brouwhuis), en in 2016 hopen we voldoende bockbier te brouwen om ook de slijterijen, café’s en restaurants te kunnen voorzien van Pumpkin Raisin Bock op fles.

Vanaf volgende week zullen de eerste fusten door Boonekamp uitgeleverd worden aan diverse café’s in en buiten Leiden. Wanneer het precies op tap zal staan weten we niet, maar in Leiden schenken Pakhuis, De Keyzer, Meneer Jansen, North End en Van Hout dit jaar Pumpkin Raisin Bock. En daarbuiten ook bij Uiltje Bar (Haarlem), Koffiehuis (Noordwijk), de Viergang (Pijnacker) en de BeerTemple (Amsterdam). Verder zijn we present bij het Woerdens Bockbierfestival (11-10), Bokbierdag Haarlem (18-10), Bokbierdag Nijmegen (18-10), PINT Bokbierfestival Amsterdam (23 t/m 25-10), en de Bokkenwandeling Leiden (08-11). Mogelijkheden genoeg dus om te genieten van dit mooie bockbier.
herfst

Tja, en dan de laatste component in het hele verhaal: het weer. Bockbier drink je nu eenmaal niet als het hoogzomer is, op een terrasje in de brandende zon. Bockbier past geweldig bij zo’n mooie Nederlandse herfst: een gure wind die de bladeren over straat jaagt, een flinke regenbui en af en toe een schraal zonnetje. Twee jaar geleden tijdens de Bokkenwandeling in Leiden was het precies zulk weer en toch trotseerden de wandelaars massaal het gure weer om in de café’s aan te sterken met een bockbiertje. Dus… laat de herfst maar komen: Pumpkin Raisin Bock is er klaar voor!

Geplaatst in Geen categorie

Leidsch Bier heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd — met Henri Reuchlin bij Leidsch Bier.

Vandaag hebben we het eerste brouwsel Klompenbock gemaakt. Henri, de brouwer van dienst, had het uitstekend naar zijn zin én had zich voor de gelegenheid uitermate charmant uitgedost. ;-) Wel laarzen met extra stevige neuzen overigens: veiligheid voor alles! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Bas van Veen, Peter Ouwendijk and 12 others like this

Niels BeekhuizenAi korte broek!2 days ago   ·  1
Rina van RijnNiet echt veilig.😞2 days ago
Leidsch BierYep, volgende keer een lange broek. De aanblik van die blote knieën leidde ook erg af van het brouwen 😁1 day ago   ·  1

Comment on Facebook

Vandaag brengen we weer een hoop lekkers voor jullie mee naar het Leids Bierfestival:

1. SingelBier
donkerblond bier met een fruitige geur (citrus, tropisch fruit); vandaag de laatste fusten, maar we gaan volgende week weer een batch brouwen

2. BamBam Steenbier
amberkleurig bier, gebrouwen met gloeiendhete granietblokken; samen met BamBam Restauratie Steenhouwers hebben we een oude Duitse brouwtechniek weer opnieuw ontdekt

3. Leidsch Kuytbier
kruidig, blond haverbier naar 15e eeuws recept; zeg maar het pilsje van de 15e eeuw: iedereen dronk het in die tijd

4. Morsporter
donkerbruin bier met een moutige smaak, tonen van koffie/chocolade, en blauw fruit (pruimen, bosbessen) in de geur; natuurlijk vernoemd naar de enige echte Morspoort

5. Leidsch Aaipiejee
fruitig, amberkleurig bier met een citrusgeur (grapefruit) en een bittere afdronk; al sinds 2010 vast in het assortiment; 'hip voordat het hip werd'

En als klap op de vuurpijl zetten we in de loop van de middag ook nog een fust KeyTown Collab 2016 op tap. Het bier dat we vorig jaar met alle Leidse brouwerijen samen hebben gebrouwen om de craft beer cultuur in Leiden te vieren. Een zwaar, donker bier met speculaaskruiden en gember. Het bier heeft een geweldige smaakevolutie doorgemaakt.

Vanaf 14 uur op het Hooglandsekerkplein. Tot straks! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Leidsch Bier heeft het album van Bierwandeling.nl gedeeld.

... See MoreSee Less

Vaarttocht langs zes horeca-etablissementen waarbij een zomers bier van een kleine Nederlandse brouweij wordt gentuttigd

View on Facebook