Wilde biergist vangen in Leiden (NL)

Bieren van wilde of spontane gisting komen van oudsher uit België.
Bierbrouwers André en JW besloten zelf wilde gisten te gaan vangen in Leiden (NL).
Tijdens de open dagen bij Leidsch Bier (op 24 op 25 september) presenteren we de resultaten.

Biergisten spelen een hoofdrol bij het brouwen van bier. De brouwmeester maakt wort (gekleurd, bitter suikerwater) uit gerst, hop en water. Maar het zijn de gistcellen die het wort omzetten in alcohol en koolzuur. Elke giststam produceert daarbij zijn eigen specifieke geur en smaak, die bepalend is voor het karakter van het bier. De brouwmeester vertroetelt zijn gistcelletjes, zodat ze in optimale conditie zijn om keer op keer een topprestatie te leveren.

Bieren van wilde of spontane gisting komen van oudsher uit België. Denk aan lambik en geuze: friszurige bieren met een zeer complexe geur en smaak. De wilde gisten die daarvoor gebruikt worden zweven in de lucht rondom de brouwerij of houden zich op in de kieren van houten gistingsvaten. Wetenschappelijk gezien praten we over de gistfamilie Brettanomyces (kortweg Brett.). En dan vaak in gezelschap van Lactobacillus (melkzuur)- en Pediococcus-bacteriën.

André (links) en JW (rechts) op gistsafari
André (links) en JW (rechts) op gistsafari

Het aardige is dat die Brett-gist echt niet alleen in (delen van) België voorkomt, maar overal ter wereld. Vooral fruitbomen zijn een geliefde omgeving voor Brett-gisten. Bierbrouwers André (biochemisch analist) en JW (eigenaar/brouwer Leidsch Bier) hebben het plan opgevat om in Leiden zo’n wilde gist te gaan vangen. Gewoon bij de buren in de appelboom. Maar wel met vernuftige vangkooitjes, uitgekiende voedingsbodem, petrischalen, een computer-microscoop en een klimaatkast.

Tijdens de open dagen bij Leidsch Bier presenteren we onze resultaten, inclusief microscoop-opnamen van delende gistcellen en kleurrijke close-ups van schimmelculturen. Én we laten twee Brett-bieren proeven. Of die al gemaakt zijn met wilde, Leidse gist? Kom naar de presentatie en je hoort het uit de eerste hand!

De presentatie is op zaterdag 24-09 én zondag 25-09 om 16:00 uur. De brouwerij is op beide dagen geopend van 14:00 tot 19:00 uur.

De open dagen bij Leidsch Bier zijn onderdeel van de Nederlandse Brouwerijdagen 2011 op meer dan 50 locaties in Nederland. Voor meer informatie: www.nederlandsbier.nl.


LB op Facebook

September 9, 2019
Sijbrand

Absolute aanrader deze Leids Beleg & Ontzet Wandeling als je meer wil weten over dit indrukwekkende stukje geschiedenis van onze Sleutelstad!

Leids Beleg en Ontzet Wandeling

Wandel mee en ontdek de boeiende geschiedenis van het

Leids Beleg & Ontzet

Zaterdag 28 september 2019

Aanmelden: 06 – 448 449 66

Op de laatste zaterdag in ... See more

September 3, 2019

Buitenkansje!

Tijdens de EL CID-week hebben de studenten ruimschoots kunnen genieten van het Gouden Koers-lustrumbier. Gelukkig hadden we wat extra liters gebrouwen en dus staat hij nu ook op tap ... See more

August 18, 2019
Het Leids Eerstejaars Festival, een van de hoogtepunten van de EL CID Week

Een niet meer weg te denken hoogtepunt van de EL CID Week is het LEF, Leids Eerstejaars Festival, in park…

« 2 of 22 »
Top