Leidsch Pumpkin Raisin Bock alleen in Noordwijk

Door Erik Bouman van Hillegomse brouwerij Klein Duimpje werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan een nieuw bierfestival in Noordwijk (ZH). Voorwaarde was wel dat ik minstens één bockbier zou schenken. Gelukkig had ik in 2007 al wat receptuur-ontwikkeling gedaan voor een bockbier. Over de smaak was ik toen al wel tevreden, maar ik vond ‘m niet onderscheidend genoeg ten opzichte van al die tientallen bockbieren die er tegenwoordig gebrouwen worden.

Geïnspireerd door mijn held Sam Calligione van de Dogfish Head Brewery heb ik besloten om twee bijzondere, herfstige ingrediënten toe te voegen: pompoen en rozijn. Wel verantwoord biologisch natuurlijk en dus afkomstig van natuurvoedingswinkel Helianth (Heerenstraat 5c, Leiden).

pompoen voor Leidsch Pumpkin Raisin Bock

Het viel nog niet mee om te achterhalen hoe de pompoen verwerkt zou moeten worden. Een pompoen is een grote, ronde vrucht met een dikke schil die van er binnen uitziet als een suikermeloen. Qua smaak en textuur lijkt een pompoen meer op een winterpeen. In de VS is ‘pumpkin ale’ een bekende biersoort, maar in de receptuur ligt de nadruk vaak meer op specifieke kruiden dan op de pompoen zelf.

Uiteindelijk heb ik besloten om het vruchtvlees in stukjes te snijden en te roosteren in de oven. Het resultaat heb ik toegevoegd tijdens de nagisting van het bockier. Voor de rozijnen was de keuze eenvoudiger: wellen in het jongbier en daarna toevoegen tijdens de nagisting.

Wat mij betreft geven de pompoen en rozijn een mooie complexiteit aan het bockbier zonder direct overduidelijk aanwezig te zijn. De naam van het bier verraadt natuurlijk wel direct de ingrediënten ;-).

Het was een experiment, dus er is maar één fust beschikbaar. Alleen op tap tijdens het nieuwe bierfestival in Noordwijk (zondag 16-10-2011, van 14 tot 20 uur).


Top