The making of Keytown Muscles

De onafhankelijke bierbrouwerijen vormen samen een bijzonder wereldje. Het is een netwerk van gelijkgestemde ondernemers, die allemaal aan een waanzinnig avontuur begonnen zijn: het runnen van een eigen bierbrouwerij.

Volgens de economieboekjes zijn we keiharde concurrenten van elkaar, maar in de praktijk werken we juist graag samen en wisselen kennis en ervaring met elkaar uit. En daardoor staan we samen sterker in een steeds serieuzer wordende bierbranche waarin de bierreuzen uiteindelijk nog steeds de dienst uitmaken.

Het mooie en bijzondere aan het wereldje van de ‘kleine’ bierbrouwers zijn de collegiale en vriendschappelijke banden die deze brouwerijen met elkaar onderhouden. In geen enkele andere branche wordt zoveel samengewerkt. Brouwers kopen samen hun grondstoffen in, we adviseren elkaar bij de aanschaf van nieuwe apparatuur en helpen elkaar als er problemen zijn.

En om die verbondenheid te vieren brouwen we samen bier. Zo’n zogenaamde Collaboration Brew (kortweg: Collab) is meestal een uniek brouwsel, waarbij geëxperimenteerd wordt met bijzondere ingrediënten en/of brouwmethodes.

De SpierBier Brouwerij (Mijdrecht) en de Leidsche Bierbrouwerij (Leiden) kennen elkaar al sinds een roemrucht bierfestival in 2015. Reden genoeg om onze vijfjarige vriendschap te bekrachtigen met een Collab. En niet zo maar één, want wat hebben we er een mooi brouwavontuur van gemaakt!

SpierBier heeft, onder de naam Full Moon Distillers, de beschikking over een distilleerketel, waarin we oud bier van de Leidsche hebben gedistilleerd. Door het bier in de ketel te verwarmen verdampt de alcohol in de ‘schoorsteen’ die er bovenop staat en condenseert daarna weer tot een vloeistof met een alcoholpercentage van (aan het begin) ruim 80%.

Tijdens het distilleren hebben we ook wilgenhoutsnippers getoast in twee heteluchtovens en die snippers toegevoegd aan het distillaat. Na een aantal weken lageren levert dat een whisky-achtige drank op, die officieel nog geen whisky mag heten en daarom noemen we het (met een knipoog) ‘willow whisky’.

De tweede dag van de collab bestond uit het brouwen in Leiden. Het moest een quadrupel worden (een stevig bier in Belgische stijl) en daarvoor is een heleboel gerstemout nodig. In de brouwketel hebben we de grof gemalen mout gestort in warm water. Na het filteren hebben we de vloeistof (de wort) nog een uur gekookt met hop erbij en de graanresten (de bostel) naar de Kinderboerderij gebracht in de Merenwijk (Leiden). Bostel is een hoogwaardig veevoer en de dieren smullen ervan!

Aan het eind van de brouwdag hebben we de wort gekoeld en in een vergistingstank gepompt met de gist erbij. De giststam is (oorspronkelijk) afkomstig van een legendarische, Belgische brouwerij en geeft een kruidig aroma aan het bier. Nadat de vergisting en lagering helemaal afgerond waren, kon het bier gebotteld worden in grote flessen (75 cl) mét een dosis ‘willow whisky’ en voorzien van een etiket.

Vanwege het feestelijke karakter hebben we het bier afgevuld in grote, sjieke flessen (van 75 cl). De flessen zijn in beperkte oplage verkrijgbaar bij diverse slijterijen en speciaalbierwinkels.

De naam van het bier? Keytown Muscles, een krachtig bier van maar liefst 10% alcohol, met caramel in de smaak en een kruidige geur. Proost!

#samensterker


Top