Introductie nieuwe bieren

In april 2004 vond de introductie plaats van Leidsch Blond. Dit speciaalbier heeft inmiddels een bescheiden maar vaste plaats veroverd in Leiden en omstreken. Hoog tijd voor een volgende stap.

De doelstelling van Leidsch Blond was en is om mensen in Leiden en omstreken kennis te laten maken met de mooie wereld van het speciaalbier. Veel consumenten houden het bij ‘een pilsje’, terwijl er zoveel meer biertypen zijn om van te genieten. Letterlijk voor elke gelegenheid, gemoedstoestand, tijdstip etc. is een bijpassend bier te bedenken. En dat is meestal geen ‘koel slokje’ met weinig smaak, geur en karakter.

Vanaf 2007 wil ik daarom graag elk jaar één of meer speciaalbieren uitbrengen van uitéénlopende biertypes. Naast de bekendere zoals een bockbier of een witbier, kunnen dat ook minder bekende zijn, bijvoorbeeld een porter of een barley wine. Zo’n bier is dan slechts korte tijd (één tot drie maanden) verkrijgbaar om daarna opgevolgd te worden door weer een ander speciaalbier.

In april 2007 beginnen we met Leidsch Dubbel. De recept-ontwikkeling daarvoor is al een half jaar eerder gestart, en in februari heeft een panel van huidige afnemers (café’s, slijterijen, restaurants, etc.) tijdens een bierkeuring bij “De Grote Beer” een keuze gemaakt uit vier proefbrouwsels. Inmiddels is 13 hl. Leidsch Dubbel gebrouwen en op 27 april is de officiële introductie. Wees er snel bij, want op is op!

Voor eind september 2007 staat een bockbier op de planning. Er zijn al verschillende proefbrouwsels gemaakt, maar het ultieme recept is nog niet bereikt. En daarna? Misschien wel een tripel, of een weizen, een pale ale of een…

Veel genoegen toegewenst bij het drinken van de Leidsche Bieren!

JW Fukkink


Top