Lustrumbier tijdens de open dagen op 24 en 25 mei!

De Nederlandse Brouwerijdagen zijn alweer toe aan de 5e editie en vinden plaats op zaterdag 24 en zondag 25 mei 2014. Dit jaar doen er maar liefst 92 brouwerijen mee. De Leidsche Bierbrouwerij is (als iniatiefnemer) natuurlijk ook weer van de partij. We zijn op beide dagen geopend voor het publiek van 14:00 tot 19:00 uur. De toegang is gratis.

Lustrum
Deze editie is extra bijzonder, omdat we het 10-jarig bestaan vieren van Leidsch Bier. En dat vieren we onder andere met een zeer speciaal lustrumbier: La Dixième. Samen met Hein Fles (van café Storm, dat ook zijn 10-jarig bestaan viert) hebben we een lichtvoetig bier van 4% alcohol ontwikkeld, gemaakt met champagnegist. De speciaal geselecteerde giststam geeft het bier een heel fris en fruitig karakter. En dat wordt nog mooier door een subtiele combinatie van Duitse, Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse hopsoorten.

Historie van het Kuytbier
Kuytbier is een authentiek Hollands biertype uit de 15e eeuw dat sinds begin 2013 weer helemaal terug is. Rudolph Ladan (historicus en webmaster van “Bier in middeleeuws Leiden“) geeft op beide dagen rond 16:00 uur een korte presentatie over de geschiedenis van dit biertype vanuit een Leids perspectief.

Magie van mout
De afgelopen jaren hadden we een Brouwstappendemo waarin alle stappen van het brouwproces naast elkaar getoond werden. Dit jaar zoomen we in op één van de ingrediënten van bier: mout. Bij proeverijen merken we altijd dat de deelnemers zeer verrast zijn over de smaak van de verschillende moutsoorten. En ook dat ze ineens de relatie zien met de smaak en kleur van het uiteindelijke bier. Deze magie willen we op jullie overbrengen in een speciale stand tijdens de open dagen.

Nieuwe apparatuur
In de afgelopen maanden hebben we flink geïnvesteerd in nieuwe apparatuur om het brouwvolume te kunnen gaan opvoeren. De meeste brouwsels zijn zowat al verkocht als ze nog in de tanks zitten, dus de capaciteitsvergroting is zeer welkom. Deze nieuwe apparatuur is te bewonderen: kookketel (300 liter); heetwatertank (1.000 liter); flessenvuller (4-kops); etiketteerlijn (1.500 – 6.000 flessen per uur).

Bieren op tap

  • Aaipiejee (in 2010 één van de eerste Nederlandse voorbeelden in het snel populair wordende biertype India Pale Ale)
  • Kuytbier (een moderne versie van een authentiek Hollands biertype uit de 15e eeuw)
  • Pine Tops Boogie Ale (gebrouwen met dennetoppen)
  • La Dixième (lustrumbier, gemaakt met champagnegist)

 

En zoals gebruikelijk serveren we er natuurlijk weer lekkere hapjes bij. Voor de BOB en de jongelui tot 18 jaar schenken we frisdrank.

Laatste nieuws: BetterBagels (www.betterbagels.nl) maakt bagels met de bierbostel die we overhouden aan het einde van de brouwdag. En die overheerlijke bierbostelbagels serveren we tijdens de open dagen!

De toegang is gratis, en iedereen is van harte welkom.

Kom langs en geniet van Leidsch Bier!

Datum: zaterdag 24 en zondag 25 mei 2014
Tijd: 14.00 – 19.00 uur
Locatie: Flevoweg 35 A, Leiden

 

Reisadvies
Voor wie in de buurt woont, is de fiets de beste optie: industrieterrein Merenwijk (‘achter de Gamma’) is ongeveer 10 minuten fietsen van het centrum.
Voor wie verder weg woont, is het Openbaar Vervoer het makkelijkste (http://www.9292ov.nl): twee minuten lopen vanaf bushalte “De Rodes”. De locatie is ook prima per auto te bereiken, maar zorg dan wel voor een BOB.


Top