Bier & muziek: Pine Tops Boogie Ale

Het Kerstbomenbier is ontstaan in 2011. Samen met de Leidse slijterij Wines & More hebben we allerlei kruiden-combinaties uitgetest om te komen tot een mooi kerstbier. Met één extra speciale ingrediënt: dennentoppen, die tijdens de kook worden toegevoegd. Dat geeft het bier een unieke geur en smaak. Met zo’n ingrediënt was de naam Kerstbomenbier natuurlijk zeker van toepassing.

De naam heeft echter één nadeel: het wordt vooral rond Kerst verkocht, terwijl het eigenlijk een mooi winterbier is dat ook na de Kerstdagen uitstekend gedronken kan worden. Na de editie 2012 komt er daarom in 2013 geen Kerstbomenbier meer. De batch van ruim 400 liter die nu staat te lageren krijgt een nieuwe naam!

Een nieuwe naam bedenken met dezelfde lading bleek nog geen makkelijke opgave. Allerlei Nederlandse varianten passeerden de revue, zoals Dennebier en Sparrebier. Die laatste naam had speciaalbiercafé De Paas (Den Haag) er in januri 2013 al aan gegeven, want ze vonden ook dat je dit bier uitstekend kon drinken ná december. Door de mogelijke associatie met ‘bier van de Spar(-supermarkt)’ viel die naam echter ook af.

Andere inspiratie kwam van de soms zeer creatieve namen die Amerikaanse craft brewers geven aan hun bieren. ‘Hair-Of-Wiggling-Dog-Beer’ of ‘I-Did-Your-Mom-Last-Night-Ale’ zijn – geloof ik – geen bestaande bieren, maar het zit er niet ver vandaan. Samen met ‘Pine Tops’ (Engels voor ‘dennentoppen’) zou dat iets leuks moeten opleveren.

Clarence Pine Top Smith

Nu blijkt er begin vorige eeuw een Amerikaans pianist te hebben geleefd met de naam Clarence ‘Pine Top’ Smith (link, link). In december 1928 nam hij het nummer “Pine Top’s Boogie Woogie” op, en dat bleek de eerste opname zijn waarbij de naam ‘boogie woogie’ werd gebruikt. Clarence was daarmee naamgever en inspirator voor een geheel nieuwe muziekstijl. Luister naar de ‘original recording‘ van 29 december 1928, waarop Clarence ook uitlegt hoe je moet dansen op deze muziek. Of naar de vertolking door Neville Dickie in 2008. En voor wie zelf aan de slag wil: de partituur.

Met Clarence zelf liep het helaas minder goed af. Een paar maanden later werd hij per ongeluk doodgeschoten tijdens een gevecht in een dansgelegenheid. “Don’t shoot the piano player; he’s doing the best he can.” was blijkbaar niet van toepassing in het Chicago van Al Capone, Prohibition en de Roaring Twenties.

Als eerbetoon aan Clarence ‘Pine Top’ Smith en zijn allereerste boogie-woogie opname heet het Kerstbomenbier voortaan Pine Tops Boogie Ale!

Leidsch Pine Tops Boogie Ale, etiket 2013


Top