Gouden Koers: lustrumbier voor 50 jaar EL CID

De EL CID-week is een fenomeen in Leiden. Elk jaar aan het eind van de zomervakantie wordt de stad overspoeld door nieuwe studenten, die beginnen aan een volgende fase van hun leven. De EL CID-week werd voor het eerst gehouden in 1970 en dat betekent dat we dit jaar toe zijn aan de 50e editie! Reden voor de EL CID-commissie 2019 (Emma, Hilde, Ries, Guus, Demi en Atma) om niet ‘slechts’ een kennismakingsweek te organiseren voor ruim 3.600 eerstejaars, maar ook nog eens een feestelijk lustrumbier te ontwikkelen én te brouwen.

De Leidsche Bierbrouwerij doet elk jaar verschillende bierbrouwprojecten met bedrijven, organisaties, verenigingen etc. die iets te vieren hebben. Uitgangspunt is dat de betrokkenen zélf meewerken aan de ontwikkeling van een bierrecept, dat helemaal naar hun wens is. Daarvoor maken we samen één of meer proefbrouwsels om de invloed van de ingrediënten en de stappen in het brouwproces te leren kennen. En natuurlijk brouwen we samen een produktiebrouwsel inclusief het afvullen en etiketteren.

Na het doorspreken van de wensen hebben we met de commissie in februari een proefbrouwsel gemaakt in meerdere varianten. Na de proefbrouwdag moesten de fusten goed geschud worden voor beluchting van de gist en die klus werd met groot enthousiasme uitgevoerd! 😉

Als de vergisting en rijping van het bier klaar is dan volgt ook nog de zware taak van het keuren van de proefbieren:

De produktiebrouw volgde daarna in juni. Verspreid over twee dagen heeft de EL CID-commissie in totaal 1.300 liter bier gebrouwen. Zulke grote brouwsels vergen even wat meer afweeg- en sjouwwerk, maar vele handen maken licht werk. En de bostel (graanresten) tussendoor even wegbrengen naar de Kinderboerderij (in de Merenwijk) is natuurlijk altijd leuk.

Gouden Koers is een fris, fruitig bier geworden met maar 4 % alcohol (dus je kunt er nóg één van nemen) en natuurlijk met een goudgele kleur. In lijn met de bierstijl Session IPA hebben we na de rijping van het bier nog extra Chinook-hop toegevoegd. Deze Amerikaanse hopsoort geeft een fruitige geur, die doet denken aan pompelmoes/grapefruit.

Als relatiegeschenk (voor bijvoorbeeld sprekers etc.) is een beperkt aantal flessen afgevuld en voorzien van een mooi etiket. Het grootste deel (ruim 1.100 liter) zal getapt worden tijdens de EL CID-week bij diverse EL CID-evenementen én het LEF eindfeest. Helaas dus alleen voor deelnemers aan de EL CID-week (met het juiste, gekleurde polsbandje), maar wie weet laten de studenten nog een fustje over om later ergens in een café aan te sluiten…

Voor de nieuwe eerstejaars: proost, op een gouden tijd in Leiden!


Top