Eén liter eigen bier! – de brouwdag

Het was een mooie brouwdag gisteren. Inmiddels hebben 20 deelnemers thuis een frisdankfles met wort staan. Later meer impresssies van de brouwdag, de receptuur en wat foto’s. De eerste reacties van de deelnemers zijn ook al binnen: de waterslotten staan te bluppen, dus de vergisting is gestart!

Tijdens de brouwdag was er voldoende tijd om bij te praten over (de techniek van) het bierbrouwen. Ondertussen deed de Brewzilla 2.4 (de proefbrouwinstallatie van Leidsch Bier) rustig zijn werk: wort rondpompen en de maischtemperatuur constant houden.
Eén liter eigen bier, (praten over) bierbrouwen

Maar er moest ook gewerkt worden. Drie deelnemers (Johan, Robbert-Jan, en Gregor) hadden zich beschikbaar gesteld om de brouwwerkzaamheden uit te voeren. Met de juiste receptuur en begeleiding van de brouwmeester ging dat uitstekend. Belangrijk moment: de hopgift tijdens het koken.
Eén liter eigen bier, de hopgift

Tijdens het koken en koelen van de wort hadden de deelnemers nog even tijd om hun frisdrankflessen te desinfecteren met een reinigingsmiddel. Daarna werden de  flessen gevuld en kon iedereen naar huis, met een instructie voor de verdere stappen.
Eén liter eigen bier, flessen vullen met wort


Top