Black ACE: hoe Bob zijn ultieme bier brouwde…

Ruim een jaar geleden (in november 2017) begon het avontuur om een nieuw bier te ontwikkelen in een niet zo bekende stijl: Black IPA. Bob (zoon van brouwer JW) had een Black IPA gedronken op een bierfestival en was helemaal verkocht. In deze stijl zou hij zijn eigen bier gaan ontwikkelen!

Een Black IPA is in vergelijking met andere (soms eeuwenoude) bierstijlen een vrij recente stijl. Onofficieel pas voor het eerst gebrouwen in de Verenigde Staten rond 1990 door de gerenommeerde bierschrijver en brouwer Greg Noonan. De stijl combineert de fruitige, citrus-hoppige geur van een IPA met een moutige, donkere smaak die neigt naar een Porter. De grootste uitdaging is om die ongewone combinatie van geur, kleur en smaak met elkaar in een mooie balans te brengen.

(foto: vier verschillende giststammen in de broedstoof)

Na een eerste inspiratierondje met Black IPA’s van andere brouwerijen kon de receptuur voor het eerste proefbrouwsel opgesteld worden. Zoals meestal verdelen we het eerste proefbrouwsel (20 liter) over vier verschillende vergistingstanks met in elke tank een andere giststam. Op die manier kun je heel mooi de invloed van de verschillende gisten beoordelen, omdat alle ingrediënten en het brouwproces verder hetzelfde zijn.

Bob had een aantal vrienden bereid gevonden om ‘hun smaakpapillen ter beschikking te stellen voor de wetenschap’.

(foto: keuring proefbrouwsels)

Met de winnende gist volgde een tweede proefbrouwsel, maar nu om vier verschillende dry-hoppen te proberen.

(foto: grof gemalen mout storten voor het volgende proefbrouwsel)

Hop wordt meestal tijdens het brouwen toegevoegd voor bitterheid, geur en conserverende werking. Maar door hop toe te voegen ná de vergisting (dus als het bier eigenlijk al klaar is) komt vooral de geur en smaak extra tot uitdrukking.

Na de keuring bleek dat een combinatie van de Amerikaanse hoppen Azacca, Citra en Ekuanot het mooiste resultaat opleverde.

Tijd voor de produktiebatch van 500 liter!

Daarvoor was iets meer mout nodig: bijna 140 kg (in plaats van 5,5 kg voor de proefbrouwsels) en zo’n 660 liter Orrrgineel Leids Leidingwaterrr.

(foto: inmaischen voor de produktiebatch)

Inmiddels is de produktiebatch uitvergist, gelagerd en afgevuld op fusten en flessen.

Op vrijdag 30 november aanstaande is de feestelijke lancering in café De Vergulde Kruik (aan de Haarlemmerstraat). Alle bierliefhebbers zijn van harte welkom om vanaf 18 uur met Bob het eerste glas te heffen op het smakelijke resultaat van dit avontuur!

Na die datum is de Black ACE ook verkrijgbaar op fles bij de zelfstandige slijters van Leiden.

Proost!

Lees hier de technische specificaties van de Black ACE: https://www.leidschbier.nl/bieren/blackace/


Top