Aaipiejee (2) – receptuur en eerste proefbrouw

In het vorige bericht over de Aaipiejee vind je meer informatie over het biertype India Pale Ale (IPA = Aaipiejee). We gaan nu verder met het opstellen van de receptuur.

Voor de receptuur van de Aaipiejee ben ik uitgegaan van een recept dat ik eerder heb gebrouwen in mei 2007. Dat bier oogste veel enthousiaste reacties bij vrienden en bekenden, maar ik vond het toen nog wat te extreem om als Leidsch Bier op de markt te brengen.

Een variant op het recept heb ik ook nog eens gebruikt in april 2008. Dat was bij een brouwdemonstratie in de Bierwinkel aan de Hartesteeg , voor de officiële opening van die winkel. Een paar liter van dat bier is verdeeld onder lokale liefhebbers, natuurlijk met een speciaal etiket voor de feestelijke gelegenheid.

Leidsch IPA, etiket 2008, voor opening Bierwinkel

Bier wordt gemaakt met vier hoofdingrediënten: gerst, water, hop en gist. Naast gerst worden ook wel andere granen gebruikt (tarwe, spelt, maïs, rijst, haver, rogge) maar eigenlijk altijd in combinatie met gerst. Naast hop worden ook wel andere kruiden gebruikt, afhankelijk van het biertype en de voorkeur van de brouwmeester.

In de Aapiejee zit alleen gerstemout, maar wel in verschillende varianten voor een specifieke geur, smaak en kleur. En worden twee soorten hop toegevoegd tijdens het koken, vooral voor een  stevige bitterheid. Bij de Aaipiejee wordt zelfs na de hoofdvergisting nog extra hop toegevoegd, de zogenaamde koudhop. Niet voor nog meer bitterheid, maar specifiek voor de massieve hopgeur die zo kenmerkend is voor dit biertype.

De soort koudhop is zeer bepalend voor het uiteindelijke karakter van de Aaipiejee. Reden genoeg om begin januari 2010 een proefbrouwsel te maken. Op de foto zie je het bier na de hoofdvergisting. In elk van de vier vergistingstanks is een andere koudhop toegevoegd.

Aaipiejee, vergisting

Voor de kenners: Amarillo, Bramling Cross, Cascade en Challenger. Niet allemaal even gebruikelijk als koudhop voor dit biertype, maar als experiment wel interessant. Omdat de vier varianten – op de koudhop na – identiek zijn (het is één brouwsel) kun je de verschillende koudhoppen uitstekend met elkaar vergelijken.

Volgende keer meer over de keuring van de vier varianten, begin maart 2010. Met verrassende uitkomsten!


Top