#MW50, deel 1: citroenmelisse en lustrumbier

De Merenwijk in Leiden bestaat dit jaar 50 jaar en dat vieren we op zaterdag 25 september. Als lokale bierbrouwerij (opgericht en gevestigd in de wijk) brouwen we natuurlijk een heel feestelijk lustrumbier mét lokale ingrediënten uit de Merenwijk.

Met het brouwteam bestaande uit Merenwijkgenoten Tjitske (Stokroos), Roel (Zonnedauwtuin), Rogier (Stokroos), en JW (Beekforel) hebben we al een proefbrouwsel gemaakt en ook de produktiebatch is inmiddels gebrouwen én afgevuld. Aanstaande maandag gaan we de flessen labelen en dan is het bier helemaal klaar voor de festiviteiten.

Eén van de lokale ingrediënten voor het bier is citroenmelisse uit het Voedselbos Okkerheide (met dank aan Tim!).  Op een mooie zondagochtend hebben we een paar planten geoogst.

Maar… in het voedselbos staan maar vier van zulke planten en we hadden veel meer nodig. Na onze oproep kwamen maar liefst twintig Merenwijkgenoten een citroenmelisse-plant uit hun eigen tuin langsbrengen tijdens en na de brouwdag, helemaal top! Roel en Rogier hadden er een aardige klus aan om alle blaadjes te plukken.

Daarna hebben we de blaadjes gekneusd en in grote weckpotten gestopt om ze te laten trekken in alcohol.

Het gezeefde extract hebben we tijdens het bottelen toegevoegd aan het bier. Op deze manier kun je de geur en smaak van de citroenmelisse vangen en het precies in de mooiste dosering toevoegen.

Tim en de vrijwilligers van het Voedselbos verzorgen op zaterdag de 25e rondleidingen en proeverijen, dus ga daar zeker even langs!

Hou de komende dagen onze berichtgeving in de gaten over het tweede lokale ingrediënt van het lustrumbier. En we onthullen ook de naam en het etiket én waar het bier verkocht zal worden. Tijdens de Open Brouwerijdag op zaterdag 25 september van 12 tot 19 uur hebben we het lustrumbier vanzelfsprekend ook op de tap!

Lees ook:
#MW50, deel 2: duurzame energie en lustrumbier
#MW50, deel 3: honing en lustrumbier
#MW50, deel 4: brouwteam en lustrumbier


Top