#MW50, deel 4: brouwteam en lustrumbier

De Merenwijk in Leiden bestaat dit jaar 50 jaar en dat vieren we op zaterdag 25 september. Kijk hier voor het programma met alle activiteiten: https://www.wv-merenwijk.nl/50-jaar. Als lokale bierbrouwerij (opgericht en gevestigd in de wijk) brouwen we natuurlijk een heel feestelijk lustrumbier mét lokale ingrediënten uit de Merenwijk.

In de ontwikkeling van een nieuw bier gaat behoorlijk wat (doorloop)tijd zitten. Met het brouwteam, bestaande uit wijkgenoten Tjitske (Stokroos), Roel (Zonnedauwtuin), Rogier (Stokroos), en JW (Beekforel) zijn we al in januari bij elkaar gekomen (via Zoom) om de plannen te bespreken.

We wilden sowieso lokale ingrediënten gebruiken uit de Merenwijk (en dat is gelukt!) en het moest een fris, zomers bier worden vanwege de gehoopte/verwachte feestelijkheden in mei of juni (en dat liep toch wat anders).

Tijdens de proefbrouwdag in februari hebben we een eerste versie van het recept gebrouwen (20 liter) met vier variaties om uit te proberen. Na de keuring in maart waren we klaar voor het produktiebrouwsel (550 liter). Uiteindelijk duurde die produktiebrouwdag nog tot juli, mede omdat het wijkfeest inmiddels was uitgesteld naar eind september (hopend op minder corona-beperkingen).

Tussendoor hadden we mooi tijd voor een brainstorm-sessie over de naam van het bier. Uiteindelijk hebben we de Broekweg als inspiratie genomen en heeft het bier de naam Broeks Blond gekregen. De Broekweg is nu een fietspad dwars door de wijk maar was (vóór de Merenwijk ontstond) een weg die vanuit de stad liep naar boerderij Wassenaarhoeve (waar nu de Kinderboerderij staat). En van daaruit nog verder naar de Broekdijkmolen aan het Joppe, die nu nog de Broek en Simontjes-polder bemaalt.

Op het etiket het allermooiste stukje van de Broekweg, vlak na het tunneltje onder de rondweg waar je tussen de slootjes en knotwilgen door fietst. Het alcoholpercentage van 5,0 % verwijst natuurlijk naar het 50-jarig bestaan van de Merenwijk!

Vóór de produktiebrouwdag hadden we al een grote hoeveelheid honing opgehaald bij de Kinderboerderij en tijdens en na de brouwdag kwamen een stuk of twintig wijkgenoten hun citroenmelisse uit eigen tuin langsbrengen in aanvulling op de citroenmelisse uit het Voedselbos. Daarmee is het echt een lustrumbier voor én door Merenwijkers geworden. Erg gaaf!

Het bottelen en labelen van meer dan duizend flessen was natuurlijk nog een aardig karweitje, maar met vereende krachten hebben we ook deze klus geklaard. Als brouwteam zijn we in ieder geval apetrots op het resultaat en we hopen natuurlijk dat jullie ook gaan genieten van het Broeks Blond lustrumbier.

Het Broeks Blond Brouwteam: Roel, Tjitske, Rogier en JW (vlnr)

Broeks Blond is vanaf zaterdag 25 september in ieder geval op fles te koop bij Neuteboom Kaas-Verswereld (Kopermolen 34) en bij De Druiventuin (Rosmolen 32). En ook (alleen die zaterdag) bij de brouwerij tijdens de Open Brouwerijdag.

Tijdens de Open Brouwerijdag op zaterdag 25 september van 12 tot 19 uur hebben we het lustrumbier natuurlijk ook op de tap!

Lees ook:
#MW50, deel 1: citroenmelisse en lustrumbier
#MW50, deel 2: duurzame energie en lustrumbier
#MW50, deel 3: honing en lustrumbier


Top