#MW50, deel 2: duurzame energie en lustrumbier

De Merenwijk in Leiden bestaat dit jaar 50 jaar en dat vieren we op zaterdag 25 september. Als lokale bierbrouwerij (opgericht en gevestigd in de wijk) brouwen we natuurlijk een heel feestelijk lustrumbier mét lokale ingrediënten uit de Merenwijk.

Het lustrumbier is ook een lokale samenwerking met Duurzame Energie Merenwijk (DEM), een initiatief van een groep wijkbewoners die kansen zien voor hernieuwbare energie in hun eigen huis en wijk (duurzameenergiemerenwijk.nl). Tjitske Veldkamp (voorzitter DEM) is één van de vier leden van het brouwteam van Merenwijkers.

DEM adviseert Merenwijkers welke maatregelen ze kunnen nemen om hun huis energiezuiniger te maken en over de overstap naar duurzame energie (isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, etc.). Voor inmiddels twaalf woningtypen is een uitgebreide analyse beschikbaar op de DEM-website over de huidige stand van een huis ten aanzien van bijvoorbeeld isolatie, en de snelle verbeteringen (quick wins) en de langetermijninvesteringen. Bovendien heeft DEM een aantal energiecoaches, die opgeleid zijn om je (gratis) te adviseren over verduurzaming van je huis.

Als onderdeel van de samenwerking is één van de energiecoaches, Peter Engbers (Beekforel), in maart op bezoek geweest in de brouwerij. Samen hebben we alle stappen van het brouwproces doorgenomen en verbeteringen bedacht. Tijdens een brouwdag verbruiken we vooral aardgas (voor warm water en het verwarmen van de brouwketels) en water (voor het koelen van de wort). Elke dag wordt er elektriciteit gebruikt voor het koelen en verwarmen van de vergistingstanks en voor het verwarmen van de Warme Kamer. En daarnaast gebruiken we ook aardgas voor de verwarming van het proeflokaal (in de winter) en stroom voor de verlichting in het hele gebouw, voor een aantal koel- en klimaatkasten en voor de gistpropagator.

Een aantal verbeteringen hebben we gelijk aangepakt:

  • de ruim 12 meter lange warmwaterleiding van de c.v-ketel naar de brouwzaal inpakken met buisisolatie
  • tochtstrips langs de schuifdeur van de Warme Kamer
  • radiatortemperatuur in de c.v.-ketel omlaag naar 60 °C
  • isolatiefolie achter de radiatoren in het proeflokaal en ventilatoren eronder (in het najaar monteren)
  • isolatie van de koelleidingen naar de vergistingstanks
  • bestaande TL-verlichting vervangen door LED-panelen en LED-lampen (hadden we bij de verhuizing in voorjaar 2018 al grotendeels gedaan)
  • verlichting in het magazijn automatisch uitschakelen

En een paar verbeteringen zijn we nog aan het afronden:

  • isolatie van de kleine, enkelwandige vergistingstanks
  • isolatie van de bufferketel met warm water

Daarnaast hebben we een heel systeem geïmplementeerd van kleine, slimme apparaatjes die stroomverbruik meten én kunnen schakelen. Die kun je in het stopcontact plaatsen of ergens inbouwen en dan via Wifi instellen. Ze meten ook de temperatuur van bijvoorbeeld de vergistingstanks en schakelen de koeling en verwarming daarvan. Het systeem kan ook een waarschuwing afgeven via je mobiele telefoon als er ‘iets niet in orde is’. Het geeft veel meer inzicht in het stroomverbruik in de brouwerij over een langere periode én controle over het hele proces en daarmee minder onnodig energieverbruik.

Voor de lange termijn zijn de uitdagingen nog wat groter. Zo zullen we over een paar jaar helemaal geen aardgas meer gebruiken in de brouwerij. De stappen (en investeringen!) die daarvoor nodig zijn vergen nog veel denkwerk waar we graag de expertise van DEM bij blijven gebruiken.

Peter (energiecoach van DEM) bij het meet- en regelsysteem

DEM heeft op zaterdag de 25e een informatiestand op het marktplein bij de Kopermolen, dus ga daar zeker even langs!

Hou de komende dagen onze berichtgeving in de gaten over het tweede lokale ingrediënt van het lustrumbier. En we onthullen ook de naam en het etiket én waar het bier verkocht zal worden. Tijdens de Open Brouwerijdag op zaterdag 25 september van 12 tot 19 uur hebben we het lustrumbier natuurlijk ook op de tap!

Lees ook:
#MW50, deel 3: honing en lustrumbier
#MW50, deel 1: citroenmelisse en lustrumbier
#MW50, deel 4: brouwteam en lustrumbier


Top