#MW50, deel 3: honing en lustrumbier

De Merenwijk in Leiden bestaat dit jaar 50 jaar en dat vieren we op zaterdag 25 september. Als lokale bierbrouwerij (opgericht en gevestigd in de wijk) brouwen we natuurlijk een heel feestelijk lustrumbier mét lokale ingrediënten uit de Merenwijk.

Het tweede, lokale ingrediënt in het lustrumbier is honing van de Kinderboerderij in het wijkpark. Daar staat op een rustig plekje onder een afdak een hele rij bijenkasten. De bijen vliegen af en aan om nectar te verzamelen van de bloemen die op dat moment in bloei staan. In de bijenkast maken ze daar honing van en imker Aad Wolvers verzamelt de honingraten om daaruit de honing te oogsten. Voor het lustrumbier hebben we voorjaarshoning gebruikt en in die periode staan bijvoorbeeld wilgen en paardebloemen in bloei.

Rechts imker Aad met een honingraat en links David, beheerder van de Kinderboerderij

Tijdens de brouwdag hebben we bij het koken van de wort een paar kilo Merenwijk-honing toegevoegd. Een groot deel van de zoetheid van de honing (de suikers) verdwijnt door vergisting. De karakteristieke, bloemige geur van de honing komt heel mooi terug in de geur van het lustrumbier.

Met de Kinderboerderij hebben we trouwens al bijna tien jaar een samenwerking. Na een brouwdag hebben we een paar honderd kilo bostel (graanresten) over en die brengen we naar de Kinderboerderij als voer voor de dieren. De beheerder, David Brandwijk, was gelijk vanaf het begin enthousiast: het is goed veevoer én je voorkomt verspilling. Met name de varkens (maar ook de andere dieren) smullen ervan. Ze krijgen niet teveel, want anders lusten ze hun gewone voer niet meer! Om misverstanden te voorkomen: in de bostel zit nog geen alcohol, want die ontstaat pas later in het proces. Dus als de varkens er lekker relaxed bij liggen, dan komt dat toch echt ergens anders door.

David voert bostel aan het moedervarken

Welke Merenwijker heeft er niet, in zijn eigen jeugd of met zijn kinderen, rondgeslenterd in de Kinderboerderij? Lekker de dieren bekijken of misschien zelfs aaien, genietend van de rust en de groene omgeving van het wijkpark. Op zaterdag de 25e is de Kinderboerderij geopend, maar je kunt er natuurlijk elke dag terecht: https://www.facebook.com/kinderboerderijmerenwijk/.

Hou de komende dagen onze berichtgeving in de gaten. We onthullen nog de naam en het etiket én waar het bier verkocht zal worden. Tijdens de Open Brouwerijdag op zaterdag 25 september van 12 tot 19 uur hebben we het lustrumbier natuurlijk ook op de tap!

Lees ook:
#MW50, deel 4: brouwteam en lustrumbier
#MW50, deel 1: citroenmelisse en lustrumbier
#MW50, deel 2: duurzame energie en lustrumbier


Top